Kada se pričaju priče o junacima, znamenitim ličnostima iz naše bogate istorije, nekako uvek sa setom pomislimo kako je šteta što nismo živeli u njihovo doba, što ih nismo lično poznavali ili barem što nismo bili njihovi savremenici.

Zamislite da ste živeli u malom ličkom mestu Smiljanu, kada je Nikola Tesla bio dečak. Zamislite da ste ga poznavali, da ste se igrali s njim pored onog čuvenog potoka, da ste nedeljom išli na službu u crkvu gde je njegov otac bio sveštenik.

Zamislite danas da ste u situaciji da nekome kažete da ste poznavali Nikolu Teslu, najvećeg genijalca svih vremena. Besmrtan, a naš! Koji ponos.

I danas, čitav vek kasnije, Tesla je sve prisutniji u našim životima, a mi smo sve ponosniji na njega. Osporavali su njegovu genijalnost, njegovu veličinu, uspehe, zasluge…

Ali, ovo nije priča o velikom srpskom geniju, Nikoli Tesli. O njemu se skoro sve već zna, a meni je recimo fascinantno saznanje da se Tesla u ranom detinjstvu sa svojom majkom, čiji je otac takođe bio pravoslavni sveštenik, igrao pogađanja misli.

Čist kao suza!

Danas smo ponosni savremenici još jednog velikana, našeg Novaka Đokovića. On je srpska, regionalna, ali i svetska sportska i ljudska zvezda. Ceo svet zna koliko je osvojio turnira, svi znamo da će od ponedeljka biti najbolji svih vremena po broju nedelja provedenih na prvom mestu svetske rang-liste. Znamo i da ga neki osporavaju, zameraju mu ono što kod drugih veličaju.

Znamo mi da kroz te prigovore žele da bace senku, ali ne uspevaju jer Noletova zvezda je čista kao suza, uspesi rezultat njegovog rada, discipline, odricanja, mentalne, duhovne i svake druge snage. Nekoga koga vole i za koga navijaju prinčevi, slavni glumci, sportisti poput australijske legende kriketa Šejna Vorna, i ne moraju da cene sitne i zlobne duše.

Ipak, ovo nije priča samo o Novaku Đokoviću. O njemu je toliko napisano, toliko toga ispričano, a istoriju će nastaviti da ispisuje svojim sportskim i ljudskim rezultatima, a mi ćemo i dalje biti svedoci njegove dominacije u tenisu i savremenici jednog vrhunskog sportiste.

Nepravda zaboli

Ovo je priča o svima vama koji se radujete što ćemo u utorak 9. marta objaviti Novakov “dupli” poster kao poklon vama, našim vernim čitaocima. Ovo je priča o tome da nas je upravo Novak učinio da budemo ponosni sve ove godine, posebno u Australiji. Ovo je priča o svima nama koji smo uživali gledajući turnire koje je osvojio.

Svaka nepravedna kritika nas je bolela, svako prećutkivanje Novakovih ljudskih i humanih poteza nam je smetalo i stvaralo osećaj nelagode zbog dvostrukih aršina i nepravde, ali nas je isto tako, a možda i daleko više, radovao svaki Noletov dobijeni poen, gem, set, meč.

Ni kod Tesle, ni kod Đokovića nema ništa sporno, ni to da su najbolji, ni da su naši. Nema ni ništa nečisto, ali samo za one koji su čiste duše. Idemoooo!

1 COMMENT

  1. Никола Тесла VS Новак Ђоковић.
    Никола Тесла је морао да побегне од Срба са Балкана да би урадио нешто значајно у животу.
    Новак Ђоковић не би ништа (паметно?) урадио да му Срби нису махали са трибина.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here