EPA/Shawn Thew
Predsednik SAD Donald Tramp

Nominacija američkog predsednika Donalda Trampa za Nobelovu nagradu zvuči kao antiteza zdravom razumu i više podseća na PR potez, ocenio je šef Odbora Dume za međunarodna pitanja Leonid Slucki.

Trampa je za Nobelovu nagradu za mir za 2021. godinu nominovao norveški poslanik Tibring-Gjede zbog posredovanje u mirovnom sporazumu između Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

– Upravo u vreme 45. predsednika SAD su napustile Zajednički sveobuhatni akcioni plan o Iranu, raskinuti su ključni sporazumi u oblasti kontrole naoružanja, kao što su Sporazum o likvidaciji raketa malog i srednjeg dometa i Sporazum o otvorenom nebu, spremaju se da obustave pitanje produžetka sporazuma START 3. Sve to ne doprinosi miru i stabilnosti – rekao je Slucki.

Prema njegovom mišljenju, Tramp je nastavio politiku svog prethodnika Baraka Obame, koji je dobio Nobelovu nagradu i odmah potom pokrenuo rat u Siriji, a koja se zasniva na jednostranom i protivpravnom sakncionom pritisku na suverene države i promovisanju ideje o američkoj izuzetnosti.

– I svi se sećamo kako se Vašington na početku pandemije koronavirusa odrodio od celog sveta, odbijajući da pomogne i najbližim saveznicima i pokušavajući da sopstvenu odgovornost prebaci na Kinu. Zar se to uklapa u pojam mirovna delatnost? To je pre nacionalni, životinjski egoizam- rekao je poslanik.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here