EPA/ DUMITRU DORU
Dmitrij Kozak

Učesnici sastanka političkih savetnika „normandijske četvorke“ približili su se usaglašavanju dodatnih mera za prekid vatre u Donbasu, ali nije došlo do konačnog proboja, rekao je novinarima zamenik rukovodioca administracije predsednika Rusije Dmitrij Kozak.

– Ne mogu reći da je došlo do proboja – rekao je Kozak novinarima na kraju sastanka koji je trajao deset sati u Berlinu.

Prema njegovim rečima, detaljno je razgovarano o svim aspektima rešavanja konflikta. Pri tome, dodao je on, mnogo vremena je potrošeno da se objasni stav Ukrajine.

Kozak je saopštio da finalni dokument sastanka nije bio usvojen, pošto nisu mogli da se dogovore detalji.

– Dogovorili smo se da telefonskim putem usaglasimo detalje – naveo je on.

Kozak je potvrdio da Moskva očekuje od Kijeva usvajanje amandmana na Ustav kojim bi se regulisao status Donbasa.

– Ali ne do 6. jula (kako je ranije pisao „Špigel“), već u bliskoj budućnosti. Danas nismo uspeli da od Ukrajine dobijemo jasan odgovor kada će biti pripremljeni amandmani na Ustav – ukazao je on.

Prema rečima Kozaka, na sastanku je bilo reči i o „normandijskom“ samitu na najvišem nivou, ali je o datumu za sada „vrlo, vrlo rano“ govoriti. O sastanku na nivou ministara nije bilo reči, dodao je on.

On je objasnio da Kijev mora da izradi desetine zakona i usaglase ih sa Donbasom.

Podsetimo, u „normandijsku četvorku“ ulaze predstavnici Nemačke, Francuske, Rusije i Ukrajine. Cilj sastanaka je da se reši kriza na istoku Ukrajine.

1 KOMENTAR

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime