pixabay.com
Ilustracija

Američki nosač aviona na nuklearni pogon “Ronald Regan” trebalo bi da pristane u južnokorejsku luku Busan u četvrtak, nakon što je Seul upozorio na veću pretnju od Severne Koreje i održao zajedničke pomorske vežbe sa Sjedinjenim Državama i Japanom, prenosi Rojters.

Nosač, za koji se očekuje da će ostati u Busanu do 16. oktobra, ojačaće odbranu Južne Koreje i SAD u slučaju bilo kakvih severnokorejskih provokacija, saopštilo je južnokorejsko ministarstvo odbrane.

Ministar odbrane Južne Koreje Šin Von-sik rekao je novinarima da Seul suočava sa ozbiljnijom pretnjom od Pjongjanga, prenosi novinska agencija Jonhap.

Južnokorejska i američka mornarica počele su juče dvodnevne zajedničke pomorske vežbe sa odbrambenim snagama Japana, u vodama u blizini južnokorejskog ostrva Džedžu, saopštila je južnokorejska mornarica.

Vežbe, koje su prve takve vrste od 2016. godine, imaju za cilj odvraćanje i odgovor na “napredne nuklearne i raketne pretnje Severne Koreje”, navodi se u saopštenju mornarice.

Severna Koreja je dva puta pokušavala da pošalje špijunski satelit u orbitu, u maju i avgustu, bez uspeha, ali je najavila da će pokušati ponovo već u oktobru.

Američki nosač aviona “Ronald Regan” poslednji put je posetio Južnu Koreju 2022. godine, sa više drugih vojnih brodova, u demonstraciji moći koja je trebala da pošalje poruku Severnoj Koreji, navodi Rojters.

Dolazak američkog nosača aviona je usledilo nakon što su se SAD obavezale u Vašingtonskoj deklaraciji da će poboljšati “redovnu vidljivost” svojih strateških vojnih sredstava, dokumentu koji su predsednik Jun Suk-jol i američki predsednik Džozef Bajden objavili tokom samita u aprilu

Severnokorejski državna agencija KCNA kritikovala je danas raspoređivanje američkih strateških sredstava, uključujući podmornice i bombardere, u azijsko-pacifičkom regionu, braneći svoje planove za špijunski satelitski program kao “neophodne”.

1 COMMENT

  1. ТРАЖЕ амери
    ЈОШ РАТОВА
    КИМ СЕ НЕ ДВОУМИ
    ПРИТСНУТ ЋЕ ЦРВЕНО ДУГМЕ
    ПА СЕ РАЗМИШЉАЈТЕ
    ЗА ДАЉЕ
    куда иде овај свјет ???
    🙏🏻☦️🙏🏻

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here