EPA/MAXIM SHIPENKOV
Anatolij Antonov

Odluka Vašingtona da nametne sankcije nizu ruskih naučno-istraživačkih instituta zbog navodnog razvoja hemijskog oružja je neosnovana, pri tome, Sjedinjene Američke Države danas jedine poseduju značajne zalihe bojnih otrova, izjavio je ruski ambasador u Vašingtonu Anatolij Antonov.

„Mi smo, naravno, obratili pažnju na pomenuto obaveštenje američkog Ministarstva trgovine. Ono nas zbunjuje. Tim pre što nisu navedeni nikakvi dokazi. Koristi se već poznata nejasna formulacija poput ‘postoje dobre osnove da se smatra’“, navodi se u izjavi Antonova na stranici ambasade na Fejsbuku.

Ambasador je istakao da su Sjedinjene Američke Države ignorisale činjenicu da je međunarodna zajednica u vidu Organizacije za zabranu hemijskog oružja 2017. godine potvrdila da je Rusija u potpunosti ispunila svoje obaveze likvidacije zaliha hemijskog oružja.

– Želeli bismo da od kolega dobijemo objašnjenja o neosnovanim optužbama – dodao je on.

Antonov je naglasio da Sjedinjene Američke Države danas jedine poseduju značajne zalihe bojnih otrova i da „pod raznim izgovorima odlažu njihovo uništenje“.

– Pozivamo američku stranu da prestane da traži probleme tamo gde ih nema i uloži sve napore za što skoriju hemijsku demilitarizaciju – zaključio je diplomata.

U sredu je američko Ministarstvo trgovine saopštilo da su Sjedinjene Američke Države na spisak sankcija dodale pet ruskih naučno-istraživačkih instituta, sumnjajući ih da rade na hemijskom i biološkom oružju. Jedan od njih je 48. Centralni naučno-istraživački institut Ministarstva odbrane Rusije, koji je zajedno sa centrom „Gamaleja“ napravio vakcinu protiv koronavirusa.

Stavljanje ruskih naučno-istraživačkih instituta na spisak američkog Ministarstva trgovine znači da američke vlasti uvode ograničenja na izvoz, ponovni izvoz i predaju robe u skladu sa postojećim propisima licima i organizacijama koji predstavljaju rizik po nacionalnu bezbednost i spoljnopolitičke interese Sjedinjenih Američkih Država.

1 COMMENT

  1. Ovo je jasan znak da će Amerika zabraniti zapadu pod pretnjom sankcija da kupuju Ruske vakcine. A zaboravljaju da je 2014. godine Ministarstvo odbrane SAD dalo 140 miliona dolara kanadskoj Tek- Miri da izvede istraživanja vakcine protiv ebole. Ona su počela u januaru 2014. Sastojala se u tome da se smrtonosni virus ubrizga zdravim ljudima da bi se testirala vakcina. – Tvrdi Siril Broderik profesor na univerzitetu u Delaveru koji je i autor ovog teksta. Amerika je namerno izazvala epidemiju ebole od koje je stradalo više od 3000 osoba , kako bi Amerika testirala najnovije biološko oružje, objavile su najveće dnevne novine u Liberiji “Dejli Obzerver” .
    Profesor biohemije na državnom univerzitetu u Delaveru takođe tvrdi da su u zaveru umešani Medicinski institut američke vojske za istraživanje infektivnih bolesti, poznat po istraživanjima u oblasti biološkog ratovanja, Američki centar za kontrolu bolesti, međunarodna organizacija ” Doktori bez granica”, farmaceutske kompanije ” Tek- Mira” i “Glasko Smit Klajn i državna bolnica u Kenami gradu u Sijera Leone.
    Kako naglašava Broderik epidemija ebole izbila je nekoliko nedelja nakon što se pojavila tvrdnja da američko ministarstvo finansira istraživanje virusa ebole na zdravim ljudima.
    Interesantno je što treba naglasiti naveo je Broderik da u gradu Kenemi koji se našao u centru žarišta epidemije američka vlada ima laboratorije za istraživanje virusa u svrhu pravljenja bioloških oružja.
    Ako ovo nije jasna poruka, moramo staviti prst na čelo da razmislimo gde ide ova planeta Zemlja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here