Nova era u odnosima Indije i Kine “teška” više milijardi dolara

0

Srdačno rukovanje dvojice lidera: Si Đinping i Narendra Modi

 

Si je došao u posetu u utorak, i u međuvremenu je potpisano 15 sporazuma koji će značajno povećati kineska ulaganja u Indiji i pomoći Nju Delhiju da modernizuje infrastrukturu svoje zemlje, što je jedan od njenih ključnih problema, i da smanje trgovinski deficit sa Kinom, kažu posmatrači prilika.

 

Dogovoreno je jačanje kulturne razmene i razmene studenata, i Kina će Indiji pomoći da obuči 1.500 učitelja kineskog jezika, rekao je Si. U narednih pet godina, Kina i Indija će godišnje razmeniti 200 studenata.

 

Dve zemlje će međusobno osnovati kulturne centre. Sledeća godina će u Kini biti "godina posete Indiji" dok će 2016. u Indiji biti "godina posete Kini".

 

Si Đinping je u sredu pozvao Modija da sledeće godine poseti njegov rodni grad Si’an u provinciji Šansi.

 

Uoči Sijeve posete, Modi je izjavio da su "Indija i Kina povezane istorijom, spojene kulturom i inspirisane bogatim tradicijama". Prema njegovim rečima, one "zajedno mogu svoriti svetlu budućnost za celo čovečanstvo".

 

Si i Modi su se dogovorili da na podesan način kontrolišu i sređuju pogranične sporove između dve zemlje, da održavaju mir i bezbednost u pograničnim područjima i da u skorije vreme pronađu rešenja.

 

Modi je rekao da su njegovi razgovori sa Sijem "istorijska prilika" i dodao da dve zemlje "mogu početi novu eru u odnosima".

 

Prema njegovim rečima, Indija neće dozvoliti Tibetancima da izvode antikineske aktivnosti na njenoj teritoriji.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here