pixabay.com
Foto: Ilustracija

Tadžikistan raspoređuje svoje oružane snage na granicu sa Kirgistanom, gde je ranije danas došlo do okršaja između graničara dve zemlje, saopšteno je iz granične službe Kirgistana.

“Zaustavili smo minobacačko granatiranje kirgistanskih sela oko 19.50 po moskovskom vremenu, ali tadžikistanska strana periodično puca na pripadnike granične službe Državnog komiteta za nacionalnu bezbednost (DKNB) Kirgistana na području Batkenskog okruga”, navodi se u zvaničnom saopštenju kirgistanskih vlasti koje prenose RIA Novosti.

U saopštenju izdatom nesto kasnije kaže se da su tokom pregovora graničnih predstavnika Kirgistana i Tadžikistana, tadžikistanski graničari koji su stigli na mesto incidenta kao pojačanje, otvorili vatru na pripadnike pogranične službe DKNB, prenela je agencija Interfaks.

U saopštenju se takođe navodi da je nedugo potom usledio i drugi okršaj, koji je trajao oko 30 minuta i tada je jedan kirgistanski vojnik zadobio prostrelnu ranu, a Tadžikistanska strana je nedugo zatim počela minobacačko granatiranje kirgistanskog sela Dostuka.

Granica Kirgistana i Tadžikistana povremeno postaje zona sukoba između lokalnog stanovništva i graničara dve zemlje.

Razlog za to su nerazgraničene oblasti u kojima je nemoguće utvrditi graničnu liniju između ove dve države.

Poslednji veliki takav oružani incident dogodio se krajem januara ove godine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here