EPA

Prema najnovijim prognozama vlasnici hipotekarnih kredita bi mogli sutra da dobiju još jedno odlaganje povećanja kamatne stope gotovine, iako je neizvesno kada može da se očekuje prvo sniženje kamata.

Panel od 41 ekonomiste i stručnjaka za nekretnine predviđa da će Odbor Rezervne banke Australije (RBA) ostaviti ciljnu stopu gotovine na 4,35 odsto na sutrašnjem sastanku.

Taj stav deli i ekonomista konsultantske kuće RSM Australije Devika Šivedekar.

– Nedavni podaci, koji pokazuju blaži rast inflacije i zahlađenje tržišta rada će verovatno dovesti do toga da RBA zadrži stav opreznog nedelovanja kako bi efikasno upravljala inflatornim očekivanjima – rekao je Šivedekar.

Kao što je poznato, RBA je počela da povećava stope sa rekordno niskih stopa u maju 2022. u pokušaju da obuzda potrošnju i vrati inflaciju u ciljni opseg između dva i tri odsto. Poslednji potez bio je u novembru 2023.

Najnoviji mesečni podaci o inflaciji pokazali su da su potrošačke cene porasle za 3,4 odsto tokom 2023. godine.

Odbor RBA će se ubuduće sastajati osam puta godišnje, a ne jednom mesečno, što će reći da će ređe donositi odluke o stopi gotovine.

Stručnjak za lične finansije firme Mozo, Rejčel Vstel, veruje da bi to moglo da se dogodi i ranije.

– Sledeći kvartalni podaci o indeksu potrošačkih cena dolaze krajem aprila. Ukoliko se inflacija spusti u raspon od dva do tri odsto, postoji mogućnost da bi RBA mogla da smanji kamatnu stopu već sredinom ove godine – navela je Vstel.

Međutim, inflacija je u decembarskom kvartalu dostigla 4,1 odsto, što je i najniži nivo za dve godine.

Upravni odbor RBA veruje da će se inflacija vratiti na ciljani opseg sledeće godine.

Guvernerka RBA-a Mišel Bulok je upozorila da su ekonomski izgledi i dalje veoma neizvesni i nije isključila dalje povećanje kamatnih stopa.

Stav velike četvorke

Četiri velike banke, Komonvelt, ANZ, NAB i Vestpak, trenutno predviđaju da su kamatne stope na svom vrhuncu.

Konovelt i Vestpak predviđaju da bi prvo smanjenje kamatne stope moglo da dođe krajem trećeg kvartala ove godine, dok NAB i ANZ veruju da bi to moglo da se dogodi u četvrtom kvartalu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here