Nova politika prema rasejanju

0

Na istom zadatku: Ministar sa poslanicima

– Konstituisali smo sve odbore, organizovana je tehnika, a kako ja dolazim iz crkvenog dela, provodi se i ideja sinhronizacije crkve i našeg udruženja. Prioritet je da u našim delatnostima računamo na mlade, što znači da svoju pažnju usmeravamo na Dopunske škole na srpskom jeziku – predstavio se Siniša Blagojević, nedavno izabrani predsednik Skupštine dijaspore u Francuskoj .

 

Emisija o dijaspori

Tokom sastanka ministar Srećković je nabrajao važnije rezultate koje je postiglo Ministarstvo dijaspore pa je najavio da će od 19. februara, svake subote na RTS-u biti emisija o dijaspori.

Podsetio je da su smanjene cene pasoša, putarine izjednačene i istakao da je najmanji pomak napravljen na učenju srpskog jezika pre svega zbog nemotivisanosti roditelja. Na tom planu pohvalio je crkvu koja se veoma trudi da neguje srpski jezik.
– Potrudićemo se da napravimo internet-portal za učenje srpskog jezika – najavio je ministar.

Uzvratio je ministar Srećković.
– Naš se državni vrh nikad ovako ozbiljno nije bavio dijasporom i Srbima u regionu. Imamo novi zakon koji, kao i svaki nije savršen, ali – menjaćemo ga. Skupština dijaspore Srbije biće odraz nove politike, naša zemlja se opredelila da gaji bliske odnose sa rasejanjem, a u svetu vas je oko četiri miliona.

 

A sve to uz opredeljenje da se u našim aktivnostima nikad ne osete stranačke pripadnosti niti zavisnost od dnevnih političkih tema.

Kako bi ministar saznao kako je organizovana naša dijaspora u Francuskoj predsednici skupštinskih odbora govorili su o programima rada i željama.

 

Tako je nastavnica Milena Dorić izdvojila borbu za svakog roditelja, jer to znači i u školu dovedeno dete, humanitarac Ilija Miki Vujović je rekao:"Teško je svima, ali treba davati, tu smo i dajemo".

 

Sima Mraović je predložio da se po zemljama gde živimo, a iz Fonda dijaspore, otvaraju Kulturni centri, ali da i da ostvarimo odnose sa EU i da u Savetu Evrope imamo svoju tribinu kako bi se čula naša reč u okviru međunarodnih nevladinih organizacija.

Obraćajući se gostima sastanak je zaključio Siniša Blagojević:
– Čuli ste sve naše, a na nama je da sami sebi pomognemo. Ono što je bitno je da imamo ili da gradimo ugled u zemlji i društvu gde živimo.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here