pixabay.com
Foto: Ilustracija

Novo poskupljenje gasa, struje i goriva očekuje potrošače u Srbiji i to zbog uvođenja nove takse  za unapređenje energetske efikasnosti. Građani će na utrošen kubik gasa i litar goriva plaćati 0,15 dinara, dok za utrošen kilovata struje sledi povećanje od 0,015 dinara. Ovaj udar na kućni budžet građani će osetiti već od avgusta, jer će im julski račini biti uvećani.

Atanacković za “Vesti”: Akcize na gorivo su već previsoke

Takođe i vozači će na svaki litar benzina, dizela i auto-gasa morati da plaćaju tu naknadu.
Boban Atanacković, počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije i udruženja “Nafta” kaže za “Vesti” da je korisno da Srbija sledi evropske preporuke o unapređenju energetske efikasnosti , ali da opravdanja za poskupljenje benzina, dizela i auto – gasa nema.

– U okruženju samo Albanija i Grčka imaju skuplji benzin, tako da nema opravdanja da poskupi ni za paru. Ne znam kako će to opravdati i pored ovako visokih akciza. Sve to ide u budžet, a pumpadžije od toga nemaju ništa – kaže Atanacković.

Novac od nove takse biće korišćen za zamenu vrata i prozora u zgradama i za toplotnu izolaciju, kao i za ulaganje u kotlove za grejanje.

Javno preduzeće “Srbijagas” je saopštilo da je obavestilo svoje potrošače da će povećanje cene početi s julskim računima za gas i da će se naknada usklađivati jednom godišnje.
Julski računi za struju takođe će biti uvećani, jer je Zakonom o naknadama za korišćenje javnih dobara predviđeno da tu novu taksu plaćaju i svi koji troše struju.
Ovako prikupljen novac neće ići ni , ni EPS-u, ni pumpadžijama, ni “Srbijagasu” nego direktno u i budžet Republike Srbije odakle bi trebalo da se iskoristi za bolju energetsku efikasnost.

2 COMMENTS

  1. E MOJ NARODE!!! SAMO HARAC, DOKLE VISE STA CEKATE DA VAM PADNE SA NEBA. JOS MALO PA CE TE I ZRAK PLACATI???

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here