pixabay.com

Kinesko ministarstvo trgovine saopštilo je mere koje će se odnositi na inostrane kompanije za koje Peking bude smatrao da ugrožavaju nacionalni suverenitet, bezbednost ili razvojne interese Kine.

Američko ministarstvo za trgovinu objavilo je detalje potpune zabrane aplikacija “Tik-Tok” i “Vi Čet”.

Kako navodi AP, kompanije koje se nađu na kineskom spisku “nepouzdanih subjekata” mogu se suočiti sa zabranama uvoza u Kinu ili izvoza iz nje, a može im biti zabranjeno i investiranje u tu zemlju.

Među ostalim merama su novčane kazne i ograničenja za ulazak zaposlenih tih firmi u Kinu, kao i ukidanje njihovih radnih ili boravišnih dozvola.

Do objave ovih mera dolazi pošto su SAD saopštile da će sa američkog tržišta eliminisati kineske mobilne aplikacije “Tik-tok” i “Vi-Čet” radi zaštite nacionalne bezbednosti SAD i privatnosti podataka.

Američko ministarstvo za trgovinu objavilo je detalje potpune zabrane aplikacija “Tik-Tok” i “Vi Čet”. Od 20. septembra, pomenute aplikacije više neće moći da se daunlouduju u SAD, a “Vi-Čet” takođe neće moći da se koristi.

Osuđujući taj potez Vašingtona, kinesko ministarstvo trgovine je saopštilo da će “preduzeti neophodne mere radi odlučne zaštite legitimnih prava i interesa kineskih kompanija”.

Najavu da će sačiniti spisak kompanija koje štete kineskim interesima Peking je izrekao pošto je Vašington uveo sankcije protiv kineskog telekomunikacionog giganta “Huavej”.

Međutim, taj spisak nije objavljen, a prema jednom izveštaju, na njemu bi se mogle naći američke kompanije kao što su “Epl”, “Kvolkom” i “Sisko”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here