“Nova Vlada će imati osnove za mirovni sporazum sa Srbijom”

Vestionline, Tanjug
EPA/Valdrin Xhemaj

Vanredni parlamentarni izbori na KiM izvesni su i u potpunosti odgovaraju opoziciji, izjavio je danas poslanik kosovske skupštine i potpredsednik opozicione “Alternativa” Iljir Deda uz ocenu da će nova vlada nakon toga za razliku od dosadašnje preuzeti ustavnu odgovornost i u punom kapacitetu voditi dijalog sa Beogradom.

– Izbori su sasvim izvesni, pošto ne postoji mogućnost stvarnja nove vecine u Skupštini, a i sve političke stranke su se već izjasnile protiv “tehničke Vlade” – rekao je Deda za Tanjug.

Opoziciji u potpunosti odgovaraju izbori i izvesno je da će ona pobediti i voditi novu Vladu, rekao je Deda i dodao da se lično zalaže za ujedinjenje celokupne opozicije i izlazak na izbore sa jedinstvenom listom kako bi se dobio čist mandat za preko potrebne promene na KiM.

Upitan kako izbori mogu uticati na rešavanje odnosa između Beograda i Prištine, Deda je podsetio na poslednju odluku Ustavnog Suda Kosova, po kojoj je Vlada jedino ovlašćena da vodi spoljnu politiku, pa tako i dijalog sa Srbijom.

– Izbori stavljaju tačku na dosadašnju situaciju u kojoj Vlada nije želela da preuzme ustavnu odgovornost. Tako da će nova Vlada, legitimisana izborima, moći u punom kapacitetu da vodi dijalog sa Srbijom i takođe će imati priliku za stvaranje šireg konsenzusa o dijalogu i o osnovama za sveobuhvatni mirovni sporazum sa Srbijom – rekao je Deda.

1 KOMENTAR

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime