EPA/Abir Sultan
Novak Đoković

Iako je do početka Australijan opena ostalo skoro tri meseca, dolazak Novaka Đokovića na prvi grend slem sezone već je tema u Melburnu.

Posle nekoliko političara, ali i direktora Tenis Australija Krega Tajlija, oglašavaju se i stručnjaci u oblasti imigracije.

Kon-ming Cai, poznati advokat iz Melburna koji se bavi pitanjima imigracije, kaže da Novak Đoković ima dobre izglede da dobije vizu, ukoliko bude aplicirao za nju. On kaže da bi bilo dovoljno da piše Australijskoj pograničnoj služni, da objasni okolnosti pod kojima traži da uđe u zemlju i zatraži ukidanje zabrane na ulazak.

Prema sadašnjoj situaciji, Đoković ima zabranu ulaska u Australiju u trajanju od tri godine. Ipak, advokat Cai smatra da bi Novak, u slučaju da zatraži ukidanje zabrane, mogao dobro da prođe.

– Mislim da bi u najboljem interesu Australije bilo da mu dozvole da dođe na turnir 2023. godine. Nema nikakvog faktora rizika da mu se dozvoli ulazak. Neće stvoriti nikakav problem za zajednicu. On je jedan od najboljih svetskih tenisera i biće u stanju da dovede mnogo stranih posetilaca – smatra Cai.

Novak još nije zvanično rekao da će aplicirati za australijsku vizu. Niko iz njegovog tima za sada nema informaciju kakvi su mu planovi što se tiče turnira koji je na programu od 16. do 29. januara 2023.

Australija je tokom leta, tačnije od 6. jula promenila pravila za ulazak u zemlju, tako da oni koji ulaze u zemlju više ne moraju da pokažu dokaz da su vakcinisani protiv Covid-19. Tako je eliminisana osnovna prepreka za ulazak Novaka Đokovića u zemlju.

On bi morao da aplicira za ulazak novom minustru za imigraciju, Endrjuu Džajlsu, da razmotri njegov status. Ono što Novaku ide u prilog je činjenica da ubrzo čim mu je ukinuta viza, Novak nije javno kritikovao australijske vlasti i ubuduće bi tražio samo privremenu vizu.

Kreg Tajli, prvi čovek Australijan opena, bio je jako kritikovan zbog uloge u prošlogodišnjem skandalu. Ovog puta, Tajli ne želi da se eksponira i rekao je da ne može da lobira u Novakovo ime, jer je to stvar koja se tiče sada isključivo Đokovića i australijskih vlasti.

– To nije stvar o kojoj možemo da lobiramo. To je nešto što je sada između njih. Znam da mi je Novak rekao da bi voleo da se vrati u Australiju i da zna da će poslednja odluka biti na vlastima i to je prihvatio. Ako bolje sagledate stvari, vidite da on igra mnogo tenisa krajem godine u nadi da će imati uspešan ishod aplikacije za vizu. Sve je do njega – rekao je nedavno Tajli.

2 COMMENTS

  1. Da sam Nole bojkotirovao bi nakon onog ljudskog smestaja prosli put. Ali nisam Nole. Zaljubljen u neke svojevrsne brojke i rekorde…

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here