EPA-EFE
Novak Đoković

Skoro pola časa je Novak Đoković odgovarao na pitanja španskih novinara u Valensiji, gde se igra Dejvis kup. Dijapazon je bio širok – od samog takmičenja, Alkarasovog nedolaska, Olimpijskih igara, krivice Pikea za malo gledaca na tribinama… I uvek je Nole strpljivo odgovarao, raspoloženo, spreman i na šalu i na geg.

Iako je bilo planirano da na sva pitanja odgovara na engleskom, sve je prijatno iznenadio odlukom da španskim novinarima govori na njihovom jeziku. U jednom trenutku je napravio sjajan štos. Nije znao kako se kaže „nedostajati“, pa kada su mu kolege rekle, on je uredno izvadio telefon i zapisao. A pitanje je bilo da li mu nedostaju njegovi najveći rivali – Rodžer Federer i Rafael Nadal.

– Meni ne nedostaju, ali sam siguran da tenisu nedostaju. Njih dvojica su legende našeg sporta. Ostavili su veoma veliko nasleđe i u tenisu i u sportu uopšte – rekao je Đoković.

U petak od 15 časova Srbija igra protiv Španije. Za razliku od nekadašnjeg koncepta Dejvis kupa, sada se do jedan čas pre početka ne zna ko su rivali.

– Ne znam protiv koga ću još igrati. Dobili smo Južnu Koreju sa 3:0, to je veoma važna pobeda, svaka partija je važna zbog količnika. Prošle godine smo ispali zbog jednog seta. Nadam se da ću moći da doprinesem mada osećam umor od osam meseci napornog takmičenja. Rekao bih da je to ipak pozitivan umor. Radovao sam se dolasku ovde iako je posle US opena samo nekoliko dana razmaka. Za mene uvek najveća čast da igram za svoju zemlju – istakao je najbolji teniser svih vremena.

Iako je još rano, Nole već razmišlja o Olimpijskim igrama.

– Plan je da igram u Parizu, biće veoma nabijen kalendar. Rolan Garos na šljaci, Vimbldon na travi, Igre u Parizu na šljaci, pa US open i turniri koji mu prethode na betonu. Olimpijske igre su za mene veoma važne, na njima predstavljate svoju zemlju – istakao je on.

Osvrnuo se i na sve uzavrelije kritike na račun Đerara Pikea zbog promene formata Dejvis kupa.

– Ne krivim njega, on je sa svojim investitorima doneo predlog a ITF je odlučila da ga prihvati. Odluka je bila na ITF i ona snosi odgovornost. Čuo sam da mnogi koriste moje izjave da sam ja bio za ovu promenu. Ja jesam rekao da sam za promenu, ali ne za ovakvu. Mislim da je najbolje rešenje negde između. Nije dobro što ne igramo pred našom publikom. Srbija nije kod kuće igrala već pet godina a to nije dobro ni zbog gledalaca ni zbog mladih igrača koji ne mogu da nas vide na delu – objasnio je srpski teniser.

Mnogo je pitanja bilo i na račun Karlosa Alkarasa, pre svega zbog činjenice da on sa 20 godina ne igra u Valensiji, a Novak sa 36 igra.

– Uvek štitim igrače, svi su u Španiji nesrećni što Karlos nije ovde, ali niko ne zna koliko je on umoran. I ja sam preskakao neke mečeve u Dejvis kupu i dobijao ne baš lepe kritike u Srbiji. Nije Alkaras supermen, znam da on voli da igra za Španiju i još mnogo puta će braniti njene boje. Siguran sam da će osvojiti i Dejvis kup – rekao je Đoković.

A može li Karlitos da dostigne nivo Novaka i Rafe?

– On je već tu po kvalitetu igre. Kada su u pitanju rezultati, još je mlad ali već je osvojio dva grend slema. Na dobrom je putu. Ako ostane zdrav, uveren sam da će imati fenomenalnu karijeru. Već je najmlađi broj 1 u istoriji, uradio je neke izuzetne stvari sa samo 19-20 godina. Ne možete garantovati da će ispisati istoriju jer ima hiljadu drugih igrača koji žele da ga pobede. On je jedan od najimpresivnijih tenisera sa kojima sam ikada igrao. On je neko ko će nositi tenis u budućnost – zaklučio je Novak.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here