EPA
Novak Đoković

Novak Đoković plasirao se u rekordno deseto finale US opena pošto je večeras ubedljivo pobedio mladog Amerikanca Bena Šeltona sa 3:0, po setovima 6:3, 6:2, 7:6 (7:4).

Srbin će u meču za titulu u nedelju od 22 časa po srpskom vremenu igrati sa boljim iz meča Alkaras – Medvedev.

Nije u ovom duelu nijednog trenutka bilo nikakve dileme. Levoruki Šelton jednostavno nije mogao da izdrži tempo Novakove igre. Đoković ga je miksovanjem udaraca terao na greške i lako završio posao.

U prvom setu do 3:2 nije bilo brejka. Novak je odmah iskotistio u šestom gemu slabiji servis gem Amerikanca i stigao do 4:2. Spasio je Šelton u osmom gemu čak četiri set lopte na svoj servis i smanjio na 5:3. U narednom je došao čak i do brejk lopte, ali je onda napravio tri greške i Đoković je poveo 1:0 u setovima.

Sličan scenario viđen je i u drugom setu. Do 2:2 nije bilo brejka. Đoković je strpljivom igrom došao do 15:40. Prvu brejk loptu Šelton je spasao odličnim forhendom, ali onda pravi duplu grešku i poklanja Novaku gem. I to je bilo to za drugi set. Nije Amerikanac mogao više da se vrati u igru u ovom delu meča. Još jednim brejkom Đoković je stigao do ogromne prednosti od dva seta.

Bilo je već tada jasno da Šeltonu treba čudo,a protiv Novaka se čuda dešavaju baš retko. Odmah je oduzeo Novak servis Šeltonu na startu trećeg seta, poveo 1:0 i delovalo je da je to bio kraj svih nadanja za 20-godišnjeg Amerikanca.

Novak je do 4:3 sigurno išao kroz meč. A onda pravo niotkuda Šelton pravi prvi brejk na meču. Od 30:15 za Đokovića, usledile su dve greške Novaka, jedan viner Amerikanca i skor je poravnat na 4:4. Šelton je osvojio i naredni gem na svoj servis i doveo Đokovića u situaciju da servira za ostanak u ovom delu igre.

Imao je Amerikanac i set loptu na servis Đokovića, koju je Novak spasio servis vinerom. Uspeo je da izvuče ovaj gem i poravna na 5:5. A onda je uradio ono što najbolje radi. Odigrao je sjajan gem na servis rivala i napravio brejk.

Tu nije bio kraj drame u trećem setu. Šelton je uspeo da iskoristi treću brejk loptu u 12. gemu i uvede ovaj deo igre u taj brejk. Ipak Novak je tada zaigrao sjajno, poveo 5:1. Smanjio je Šelton na 5:4, ali Đoković sa svoja dva servisa završava posao.

Konačna statistika pokazuje da je Šelton mnogo više grešio, što je i bilo očekivano. Odnos u greškama je bio 41:17 u korist Šeltona, dok je Amerikanac imao samo pet vinera više 30:25.

Novak će za pehar u nedelju igrati protiv Alkarasa ili Medvedeva, dva poslednja šampiona US opena. Sa Špancem ima skor 2:2, dok je sa Rusom odnos pobeda i poraza 9:5.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here