Z. Vicelarević
Uradio sve do detalja: Živopisac Rade Sarić

Hram Vaskrsenja Hristovog u Frankfurtu ovih dana je dobio dva značajna ukrasa, dve ikone koje će krasiti ovu pravoslavnu Božiju kuću za vek i navek.

Vernici će već na ulasku u portu sada prvo zapažaju ikonu Bogorodice koja krasi 33 metra visoki zvonik, a po stupanju u hram, sa desne strane crkvenog broda dočekuje ih velika ikona koja prikazuje Rođenje Hristovo.

– U svakoj molitvi u Crkvi, molimo se i za grad u kome živimo, otuda se izrodila ideja da uz hram, koji želimo da bude ukras Frankfurta, uradimo posebnu i jedinstvenu ikonu za pirg – zvonik uz hram. Zvonik smo prethodno obložili bilećkim belim kamenom i ostavili mesto na njemu za ikonu Bogorodice koju je na platnu naslikao živopisac Rade Sarić, koji oslikava naš hram. Nazvali smo ikonu, Bogorodica zaštitnica Frankfurta. Sve smo ovo učinili i činićemo dalje sa blagoslovom našeg episkopa Grigorija – rekao je otac Simon Turkić.

Rade Sarić nam otkriva neke detalje.

– Kompozicija ikone je takva da Bogorodica svojim plaštom zakriljuje panoramu Frankfurta, a centralno mesto zauzima naš hram – navodi umetnik.

Bogorodica štiti Frankfurt sa zvonika hrama

Dodaje da je ikona veličine tri sa 2,20 metara, a postavljena je na visini od osam metara

– Urađena je na platnu, akrilnim bojama i ugrađena na zid zvonika. Zaštićena je trostrukim lakom koji će da je štiti pre svega od Sunčevih UV zraka, a takođe je na taj način potpuno zaštićena od vlage.

Druga ikona koja krasi hram je Rođenje Hristovo. Najveća je sa desne strane i velične 20 kvadratnih metara.

– Ova ikona je rađena kao i ostale u vizantijskom stilu. Kompozicija je impozantna i radujemo se što ćemo Vaskrs dočekati sa novim ukrasom. Zahvalni smo Bogu i našem živopiscu Radu Sariću što se potrudio i uspeo da je završi pre najvećeg hrišćanskog praznika – rekao nam je otac Simon.

Najveći broj vernika će tek na predstojećim vaskršnjim službama videti obe ikone, ali ima i onih koji su već dolazili u svetinju na Galusu i ostali zadivljeni. Jedna od onih koji se već videli nove ukrase je i Mila Zavišić iz Frankfurta.

– Predivna je ikona, ja prosto nemam reči. Naš ikonopisac Rade je njime ukrasio hram. On je sve obuhvatio u jednu celinu i tako nam predstavio kao da stvarno vidimo rođenje Hristovo, – ne krije oduševljenje Mila.

Zadivljena: Mila Zavišić

Remek-delo

Ljiljana Krneta iz Frankfurta je takođe oduševljena, pre svega ikonom koja krasi unutrašnjost hrama.

– Ovo što sada imamo u našoj crkvi je pravo remek-delo. Majka Božja je fenomenalno naslikana i ja prosto ne znam šta mi se više sviđa na novoj ikoni – kaže nam Ljiljana.

Oduševljena: Ljiljana Krneta

Jednom u životu

Ikonu Bogorodice zaštitnice Frankfurta na zvonik su postavili Mladenko Žarić, njegov sin Danilo i Milovan Gvozdenović uz budno oko i savete Rada Sarića. Za Mladenka Žarića postavljanje ikone Bogorodice sa skele nije bio nikakav problem, jer kako kaže, ima građevinsku firmu i svakodnevno je na visinama.

– Meni je, pre svega bila velika čast što je meni, mom sinu Danilu i našem bratu po veri Milivoju pripala mogućnost da uradimo ovu svetu dužnost. Ovo se jednom u životu radi i verujem da bi svakom verniku bilo drago da za svoju veru, svoju crkvu i svoj grad učini ovako nešto. To što je naša crkva uradila je jedinstveno u istoriji Frankfurta, jer je grad dobio svoju zaštitnicu – rekao nam je Mladenko, ipođakon i potpredsednik Crkvenog odbora koji je do sada učestvovao u svakoj akcijii koju je crkva u Frankfurtu organizovala.

Postavili ikonu: Milovan Gvozdenović i Mladenko Žarić

Vaskršnja bogosluženja

Bogosluženja i vaskršnje službe u Frankfurtu biće služene u oba hrama. U hramu Vaskrsenja Hristovog na Galusu prema sledećem rasporedu: Veliki petak, 22. april u 18.00 Večernje sa iznošenjem plaštenice, Velika subota, 23. april 09.00 liturgija i 23.30 Vaskršnje jutrenje. Na Vaskrs, nedelja, 24. april u 10.00 Vaskršnja liturgija. Liturgije će biti služene u 9.00 i na Vaskršnji ponedeljak i Vaskršnji utorak

u kapeli Sv. Luke na Betovenplacu službe su u sledećim terminima Veliki petak, 22. april u 17.00, Velika subota, 23. april u 09.00 i na Vaskrs u 09.00.

Simboličan putokaz

Rade Sarić ističe da ikona Rođenja Hristovog svojom kompozicijom zauzima centralno mesto i povezuje ostale scene koje se nalaze na zidu i doprinose jednoj posebnoj celini i sveukupnom izrazu živopisu.

– Glavna scena u komopoziciji je Marija Bogorodica sa Hristom koja se nalazi u pećini. Bogomladenac Hrist leži na jaslama koje su posebno izobražene, po kanonskoj tradiciji u kovčeg kao simbolični putokaz njegovog stradanja za iskupljenje ljudskog roda i da će vaskrsnuti, samim Vaskrsom će vaskrsnuti ljudsku prirodu. Iza njega su oslikani vo i magarac. Vo simbolički predstavlja jevrejski narod koji čeka mesiju, a magarac simboliše sve ostale narode na svetu. Okolo su izobražene scene koje se nisu desile istog momenta. To su raniji i kasniji vremenski događaji povezani sa rođenjem Hrista. Sa leve donje strane imamo scenu Josifa koje je pred misaonim iskušenjem, iza se nalaze tri mudraca sa istoka koji putuju, vođeni zvezdom, da vide novorođenog Gospoda i nose darove. U gornjem delu su predstavljeni anđeli koji pevaju u slavu Gospoda, a desno je jedan anđeo koji objavljuje samo rođenje Hristovo pastirima. U desnom donjem delu vidi se kupanje Bogamladenca. Kompozicija je komponovana na specifičan način da sve bude uravnoteženo – opisao nam je najveću ikonu u hramu njen autor.