Boban Ristić

Primena pametnih rešenja i novih tehnologija usmerenih na unapređenje komunalnih usluga, diverzifikacija izvora finansiranja kroz korišćenje evropskih fondova, dalje jačanje regionalne i međunarodne saradnje kao i aktivnosti usmerene na promociju i prepoznatljivost sektora komunalnih usluga su glavni prioriteti u narednom periodu Udruženja za komunalne delatnosti Privredne komore Srbije ( PKS), istaknuto je na Plenarnoj sednici vršilaca komunalnih delatnosti u Srbiji koja je održana u PKS.

Na skupu koji je okupio preko sto učesnika iz Srbije ali partnerskih organizacija iz regiona, Udruženje komunalnih delatnosti, koje kroz 11 grupacija okuplja oko 2200 privrednih društava, predstavilo je svoj rad i aktuelnosti u narednom periodu.

„Ono na čemu treba da radimo je da objasnimo donosiocima odluka način na koji funkcioniše ovaj sektor, šta se podrazumeva pod korišćenjem komunalnih usluga kako bi se na adekvatan način optimizovale cene usluga“, rekao je Dalibor Jonkić, sekretar Udruženja za komunalne delatnosti PKS.

Dodaje da  primena pametnih rešenja u komunalnim delatnostima treba da unapredi funkcionisanje sektora koji se suočava sa nedostatkom profesionalnih kadrova, ali i sa novim trendovima, posebno kada se govori o navikama korisnika komunalnih usluga.

On je najavio da će u drugoj polovini 2024. godine biti održane dve značajne konferencije posvećene unapređenju i razvoju sektora komunalnih delatnosti.

„ Privredna komora Srbije biće domaćin Generalne skupštine vodovoda Evropske unije 23. i 24. maja  gde će biti predstaljene tendecije i strategije razvoja  ovog sektora kako u regionu, tako i u Evropskoj uniji. Druga velika konferencija biće održana u Beogradu od 4. do 6. juna uz učešće regionalnih aktera, ali stručnjaka iz Mađarske, Rumunije, Bugarske i Albanije koji će govoriti o izvorima finansiranja i primerima dobre prakse razvoja komunalnih delatnosti“, rekao je Jonkić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here