“Novi izbori su rešenje za Kosovo“

0

Hašim Tači bi, nakon dobijanja mandata, trebao da pozove sve partije koje imaju poslanike u skupštini da budu deo vlade, tvrdi Avni Kljinaku
 

"Situacija koja je stvorena novim posleizbornim pregrupisavanjem opozicije je stvorila novu političku, ali i izbornu situaciju u meri zboh koje ja vidim nove izbore kao neophodne i dobrodošle", rekao je Kljinaku za portal gazetaexpres.com.

 

Prema njegovim rečima, bilo koja vlada bi u ovom odnosu snaga bila nemoćna i samo bi stvarala nestabilnost.

 

Kako je istakao, lider DPK i aktuelni premijer Hašim Tači bi nakon dobijanja mandata za sastav nove vlade trebalo da pozove sve partije koje imaju poslanike u Skupštini da budu deo vlade.

 

"Ako bi odgovori bili negativni on treba da pripremi zemlju za nove izbore. Ne mislim da su pritisci, pretnje ili kupovina poslanika rešenje. To proizvodi neželjene situacije i nije produktivno", rekao je Kljinaku.

 

On je, međutim, odbacio mogućnost da poslanici njegove stranke budu deo posleizborne koalicije opozicionih DSK, AZBK i IK koji žele da naprave vladu bez Tačijeve partije.

 

"To se ne može dogoditi. Mi na to nemamo pravo. Nemamo niti volje niti partijskog i ličnog morala da uradimo tako nešto. Mi nikada nismo izdali naše glasače i nećemo ih izdati ni po koju cenu", kazao je Kljinaku i dodao da je protiv tehničke vlade jer ona ne bi imala kapacitet za promene.

 

Vladu na Kosovu posle izbora 8. juna žele da formiraju i vladajuća DPK, ali i blok opozicionih partija. Za sada nije jasno da li je neki blok uspeo da okupi većinu za formiranje vlade – 61 poslanika od 120 njih u kosovskoj skupštini.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here