Tanjug/AP

Sjedinjene Države su u nedelju pokrenule napade u Siriji na dva mesta povezana sa Iranom što je bio odgovor na napade na američko osoblje, rekao je sinoć u Vašingtonu američki ministar odbrane Lojd Ostin.

“Oružane snage SAD izvele su danas precizne napade na objekte u istočnoj Siriji koje koriste iranski Korpus garde Islamske revolucije i grupe koje su povezane sa Iranom, kao odgovor na nastavak napada na američko osoblje u Iraku i Siriji”, naveo je Ostin u saopštenju.

„Napadi su u blizini gradova Albu Kamal i Majadin izvedeni na centar za obuku i na jednu zaštićenu rezidenciju“, rekao je on.

Ovo je treći put za manje od tri nedelje da američka vojska gađa mesta u Siriji za koja kaže da su povezana sa Iranom, koji podržava razne naoružane grupe koje Vašington optužuje da napadaju njegove snage na Bliskom istoku.

Oko 2.500 američkih vojnika nalazi se u Iraku i 900 u Siriji u okviru borbe protiv džihadističke grupe Islamska država.

Sjedinjene Države su u sredu u Siriji gađale skladište oružja povezano sa Teheranom, a 26. oktobra američka vojska je napala dva objekta u Siriji za koje je rekla da ih koriste Iran i terorističke organizacije. SAD su izjavile da ti napadi nisu izazvali žrtve.

Te napade Vašington izvodi kao odgovor na povećanje broja napada proiranskih grupa na njegovu vojsku u Siriji i Iraku – bilo ih je više od 45 od 17. oktobra, u vezi sa ratom Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze. SAD su dale vojnu podršku borbi Izraela protiv Hamasa.

Strah od širenja sukoba iz Gaze na region

Palestinska teritorija Gaze je pod izraelskom blokadom. Rat Izraela i Hamasa je počeo posle iznenadnog napada te palestinske islamističke organizacije 7. oktobra na jug Izraela gde je, po izraelskim vlastima, poginulo više od 1.200 ljudi.

Izrael je odgovorio napadom iz vazduha, sa mora i kopna na Gazu koju kontroliše palestinski pokret Hamas, ubivši više od 11.100 ljudi, navodi tamošnje Ministarstvo zdravlja.

Sjedinjene Države su brzo dale vojnu podršku Izraelu, ali strahuju da će se sukob proširiti iz Gaze na region čije države su osudile postupanje Izraela u Gazi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here