​Najmanje pažnje svakako privlače one stvari koje izgledaju poput drugih stvari ili organizama u okruženju, pa je tako i sa robotom koji izgleda kao tuna, te ima sposobnost da podražava načine na koji ove ribe plivaju.

Tunabot robota je kreirao tim naučnika sa Univerziteta u Virdžiniji, a prvobitna namena mu je da pronikne u kretanje riba, te naučnicima omogući da razumiju čemu koji pokret služi.

Ako sve protekne po planu tuna roboti bi mogli da se koriste i za podvodnu prismotru, a ova vrsta ribe je izabrana zbog toga što se radi o brzim i pokretljivim plivačima. Tako se radi o značajnom napretku, budući da su dosadašnji podvodni roboti podražavali samo sporije pokrete riba, te ih Tunabot prevazilazi kada je brzina u pitanju.

Novi robot bi u budućnosti mogao da dobije i senzore koji bi mu omogućili da detaljno prati osjetljive podvodne operacije, pa čak i da se bavi ribljom špijunažom. Mogućnosti su neograničene.

Bart-Smit je istakao da tunabot može da se izmeni kako bi se prilagodio senzorima, dopuštajući mu da radi stvari poput ispitivanja podvodnih operacija. Čak biti pretvoren u ribu špijuna.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here