EPA/Neil Hal
Boris Džonson

Britanski premijer Boris Džonson je, po drugi put, poražen u parlamentu pošto su poslanici glasali protiv njegovog predloga za raspisivanje vanrednih izbora.

Poslanici su prethodno podržali predlog zakona koji ima za cilj da spreči Bregzit bez sporazuma, ukoliko premijer ne postigne dogovor sa EU pre 31. oktobra, kada ističe rok za izlazak Britanije iz Unije.

Džonson je pozvao poslanike da glasaju za raspisivanje vanrednih izbora 15. oktobra, navodeći da zbog zakona, koji ga prisiljava da traži produženje roka za Bregzit ako se ne postigne dogovor, nije u mogućnosti da pregovara o dogovoru.

Kako objašnjava Bi-Bi-Si, potrebno je bilo da dve trećine poslanika glasa za Džonsonov predlog, ali je to učinilo samo njih 298, a 56 je bilo protiv, što znači da je Džonsonu nedostajalo 136 glasova.

Džonson je rekao da predlog zakona uništava pregovore i da su izbori jedini način da zemlja napreduje, ali je lider laburista Džeremi Korbin optužio Džonsona za nepoštenu igru, koja ima za cilj da progura Bregzit bez sporazuma.

Korbin je rekao da će njegova stranka podržati izbore nakon usvajanja zakona, ali ne ranije.

Škotska nacionalna stranka i liberalne demokrate su, takođe, kritikovale Džonsonov predlog, navodeći da je reč o zaveri s ciljem da Britanija napusti EU bez dogovora.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here