EPA-EFE/Estonian Goverment Press
Premijerka Estonije Kaja Kalas

Premijerka Estonije Kaja Kalas potvrdila je da će Talin proterati ruskog diplomatu, nakon što je juče estonski konzul Mart Late proteran iz Sankt Peterburga pod optužbom za špijunažu.

– Međunarodna praksa je da ako jedna strana protera diplomatu, onda i druga strana sprema recipročan odgovor. Da, i mi imamo plan da preduzmemo takav korak – rekla je Kalas.

Prema rečima premijerke, događaj u Sankt Peterburgu je provokacija Federalne službe bezbednosti (FSB) protiv estonskog diplomate, koji je, po njenim rečima “obavljao svoj posao u skladu sa svim pravnim aktima“.

Tokom jučerašnjeg dana Ministarstvo spoljnih poslova Estonije je najavilo mogućnost proterivanja ruskog diplomate.

Ranije je Federalna služba bezbednosti Rusije saopštila je da je 6. jula u Sankt Peterburgu uhapšen estonski konzul Mart Late zbog špijunaže. Late je uhvaćen sa poverljivim dokumentima koje mu je predao ruski državljanin. Iz FSB su saopštili da su takve aktivnosti očigledno neprijateljske prema Rusiji. Protiv diplomate će se preduzeti mere u skladu sa međunarodnim pravom.

Sa svoje strane, Ministarstvo spoljnih poslova Estonije izjavilo je da je pritvaranje Latea “inscenirano i da je provokacija”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here