Pixabay.com
Foto: Ilustracija

Rat u Ukrajini pokrenuo je lavinu poskupljenja u Austriji, pa je nakon povećanja cena energenata bilo neizbežno da poskupe i namirnice, upozoravaju trgovci.

– Radimo protiv toga, ali ne možemo isključiti drugi talas poskupljenja – rekao je predsednik Udruženja trgovaca Austrije Rajner Vil za list “Hojte”.

Vil je objasnio da je do sada poskupljenje namirnica moglo biti ublaženo jer trgovci kupuju regionalne proizvode.

Ali rat u Ukrajini, dodaje, odražava se pre svega na proizvode od žitarica.

Nemački trgovinski lanac REVE, koji je u Austriji zastupljen sa više lanaca, najavio je poskupljenje za pojedine grupe artikala i određene proizvode.

– Trenutno smo suočeni sa rastućim troškovima sirovina, energije, i logistike, kao i rastom cene u prehrambenoj industriji – objasnila je REVE grupacija najavljena poskupljenja.

U februaru je usledilo prvo poskupljenje namirnica za oko 4,3 odsto.

Proteklih nedelja je puter poskupeo za čak 22 odsto, voćni jogurt za 16,4 procenata, čokolade za 15,8 odsto, ulja i masti za 12,9 odsto, piva za 12,4 odsto, sokovi za 9,6 odsto, povrće za 6,8 odsto, kafa za 6 odsto, hleb za 5,9 procenata, meso, sir, mleko i jaja za oko tri odsto.

– Inflaciju naravno postiču energenti. Ali kada rastu troškovi energenata, onda rastu troškovi transporta i proizvodnje – podvukao je Vil.

U prvom talasu poskupljenja pre svega su bili pogođeni sokovi, puter, ulje, a u drugom talasu to će, smatra Vil, biti meso, stočna hrana, đubrivo, hleb i žitarice.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here