Svečanost u hramu Svetog arhiđakona Stefana: Novi žetelac u njivi božjoj

K. Marković - Vesti
1
K. M.
Predaja Jevanđelja

Simboličnom predajom Svetog Jevanđelja protonamesnik Aleksandar Savić zvanično je preuzeo dužnost starešine hrama Svetog arhiđakona Stefana u melburnškom Kizborou. Povodom ovog velikog događaja arhijerejsku liturgiju u prepunom hramu u Kizborou u nedelju služio je episkop australijsko-novozelandski Siluan, uz zasluženje velikog broja sveštenika iz Viktorije.

U nastavku velike proslave, đaci i nastavnici tamošnje srpske škole “Vuk Stefanović Karadžić”, dramska sekcija “Istočnik” i folklorna grupa “Šumadija” izveli su prigodnu Vidovdansku Akademiju, kojom su podsetili na važne događaje u slavnoj srpskoj istoriji.

– Današnjem danu se posebno radujemo kao Mitropolija, a i kao crkvena opština, što je naša njiva božja primila novog žeteoca, novoga radnika koji treba da obrađuje njivu Gospodnju. Ova sveta crkvena jedinica je dobila novog “viteza”, novoga poslanika koji će uzeti u svoje ruke “plug” Jevanđelja Hristovog i poći u njivu koja mu se poverava, a to ste vi braćo i sestre, ova parohija, verni narod – rekao je vernicima u ispunjemom hramu episkop Siluan.

Učenici srpske škole Vuk Karadžić

Podsetivši na biografiju novog sveštenika, episkop je istakao da se otac Aleksandar školovao i u Americi, gde je upoznao život iseljenika i njihove potrebe.

– Upravo u dijaspori otac Aleksandar je završio svoje teološko obrazovanje, da bi danas mogao bolje da nas shvati, svoju pastvu, njihovu dušu, kako srce njihovo kuca u tuđini, koji su njihovu problemi, kakav je njihov kontekst i prema tome nađe pastrisku definiciju njihovog problema i iskušenja i primeni “lek” koji je odgovarajući za isto – rekao je episkop Siluan.

Otac Aleksandar je u Banjalučkoj eparhiji, čulo se u besedi episkopa australijsko-novozeandskog, bio poznat i kao graditelj i vrstan veroučitelj.

Dosadašnji starešina hrama Milorad Lončar predajom Svetog Jevanđelja, simbola pastirskog rukovođenja, na staranje i rukovođenje novom svešteniku Aleksandru Saviću, otišao je u zasluženu penziju.

– Neka Gospod blagoslovi vaše delo, oče Aleksandre, neka Vam podari krepkosti i snage, istrajnosti i mudrosti koje imate, iskustvo koje imate. Neka vam Božija blagodat bude vodilja zvezda u vašem i životu vaše porodice.Nastavite delo koje vam povereno, da vršite službu svešteničku među narodom koji vam se danas poverava – rekao je episkop Siluan tokom tog simboličnog događaja u hramu.

Nakon službe u crkvenoj sali održan je svečani ručak tokom kojeg su se obratili predsednik Crkvene opštine Ratko Gudelj, protojerej-stavrofor, Milorad Lončar i novi starešina hrama. Među prisutnim gostima bili su i arhijerejski zamenik arhimandrit Petar Radulović, sveštenici Bojan Vlajić, Petar Božić, Vladislav Šipovac, Goran Jovčić, Čedomir Videkanić, đakon Miodrag Tomić.

Veliki praznik u hramu Svetog arhiđakona Stefana u Kizborou

Takođe i predstavnici drugih melburnških parohija i poznati članovi naše zajednice.

– Velika je radost u našim srcima što smo dans sa vama, a planiramo da dugo ostanemo ovde. Raduje me što je život u ovoj crkvenoj zajednici, ovoj parohiji u Kizborou, u punom zamahu, što ima dosta našeg naroda. Ovde smo u ovoj zemlji, iako došli, možemo da poslužimo kao “so” ovome svetu i prenoseći misiju crkve i Jevanđeljsku poruku ljubavi. Hvala vam na toploj dobrodosslici, srdačnom prijemu. Nisam imao ništa lepše i vrednije, što sam sa mnom ovde doneo od moje porodice.

To je najbolji pokazatelj moje i naše iskrenosti, želje i namere, da što je moguće i bolje, damo doprinos za razvoj i boljitak našeg naroda. Ne plašimo se posla, vidimo da će toga biti dosta. Hvala Bogu, kad je dosta posla biće i dosta rezultata – poručio je prisutnima sveštenik Aleksandar Savić.

Tokom ručka, koje su pripremile sestre iz Kola srpskih sestara Žene Mironosice, novi starešina hrama uručio je nekoliko prigodnih poklona kojima se simbolično zahvalio episkopu australijsko-novozelandskom i sveštenicima crkve u Kizborou, za poziv da služi u Australiji i ukazano gostoprimstvo. Prethodno je svim vernicima prisutnim na službi uručio ikonice Bogorodice Trojeručice Hilandarske.

Doček episkopa u crkvenoj Sali

Za Srbe s KiM 10.525 dolara

Nedeljno okupljanje u Kizborou bilo je iskorišćeno i za prikupljanje humanitarne pomoći za rad narodnih kuhinja na Kosovu i Metohiji i podršku tamošnjim Srbima da ne napuštaju svoja vekovna ognjišta. Zahvaljući prilozima sakupljeno je čak 10.525 dolara koji će uskoro posredstvom Srpske pravoslavne crkve biti poslati u otadžbinu.

Ratko Gudelj: Dobrodošli u zajednicu

– Dobili smo dobrog sveštenika sa divnom porodicom, nadamo se da se neće pokajati što je došao u našu zajednicu. Na obostrano zadovoljstvo očekujemo lepu i dugu saradnju. Oče Aleksandre, vi i vaša porodica, dobro nam došli u našu zajednicu u Kizborou. Trudićemo se da vam izađemo u susret koliko je to god moguće – poručio je između ostalog Ratko Gudelj, u ime crkvenog odbora.

Folkloraši Šumadije sa koregrafom Nikolom Jovićem pred nastup

Zahvalnost ocu Miloradu

– Odajemo veliku blagodarnost ocu Miloradu Lončaru, on će ostati ovde još neko vreme da uvede oca Aleksandra u njegove dužnosti. Organizovaćemo za koji mesec poseban liturgijski ispraćaj ocu Miloradu. Hvala vam na vašoj iskrenoj i revnosnoj službi, vašem savodavanju za ovu crkvu i ovaj verni narod. Hvala i svim ocima koji su ovde služili, i ocu Čedomiru Videkaniću i ocu Dejanu Miloševiću koji ostaje i dalje ovde sa ocem Aleksandrom Savićem – poručio je episkop Siluan.

630 godina od Boja na Kosovu

U nastavku nedeljnog popodnevna đaci srpske škole, članovi dramske sekcije “Istočnik” i folklorne grupe “Šumadija” izveli su prigodnu Akademiju kojom je obeleženo 630 godina od Boja na Kosovu. Đaci su izveli veliki broj recitacija i dramskih prikaza o događajima tokom Kosovskog boja. Program je završen nastupom folklorne grupe.

Tokom svečanog ručka posebne aplauze dobio je Miloš Manojlović iz Sidneja, koji je sa porodicom, kako se čulo, značajno finansijski i građevinskom opremom pomogao radove na freskopisanju hrama Svetog arhiđakona Stefana.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here