Vesti
Veliki broj mladih okupio se u manastiru u Ilajnu

U susret predstojećim božićnim praznicima, članovi viktorijanskog ogranka Organizacije srpske pravoslavne omladine Australije (SOYA) okupili su se u manastiru Svetog Save u Ilajnu, na jednodnevnom izletu koji je po blagoslovu episkopa Siluana organizovalo Melburnsko namesništvo Mitropolije australijsko-novozelandske.

Po okupljanju, služen je akatist ispred čudotvorne ikone Presvete Bogorodice Trojeručice, a zatim je vladika Siluan uputio mladima tople reči dobrodošlice. Usledilo je zatim osveženje u monaškoj trpezariji, nakon čega je episkop održao predavanje o značaju monaštva i manastira za život Crkve, sa posebnim osvrtom na srpske manastire u Australiji.

Posle duhovne besede i izlaganja, usledila su pitanja omladine i odgovori vladike Siluana, da bi se zatim prisutnima obratio i jeromonah Stefan, sabrat manastira u Ilajnu.

„U ime omladine se obratio brat Đorđe Maksimović, zahvalivši se episkopu na poučnom izlaganju, kao i na izdvojenom vremenu, inicijativi i blagoslovu za organizaciju ovakvog formata duhovnog okupljanja omladine u ovoj srpskoj svetinji. Episkop je izrazio svoju radost i zahvalnost omladini što su izdvojili vreme da dođu u manastir, a takođe se zahvalio duhovniku SOJE Viktorije, protojereju-stavroforu Milanu Milutinoviću na trudu i radu s omladinom koji donosi svoje plodove“, objavljeno je na zvaničnoj stranici Mitropolije.

Razgovori o veri sa episkopom Siluanom i sveštenstvom

Episkop Siluan je zatim poveo omladinu u hram Svetog Alimpija Stolpnika, gde im je govorio o Čudotvornoj ikoni Presvete Bogorodice Trojeručice Ilajnske, kao i o svetom Starcu Nikanoru, čije telo počiva u hramu, kao i o drugim relikvijama ove srpske svetinje.

Ovom prilikom, iguman manastira, visokoprepodobni arhimandrit Teodor, pozdravio je omladinu poželevši im dobrodošlicu u manastir. Potom je usledio ručak u velikoj sali, a zatim se omladina zadržala u manastiru provodeći ostatak dana u razgovoru s monasima i obilasku imanja, posebno prvog manastirskog hrama posvećenom Svetom Savi.

Ranije tokom decembra, isto pokloničko putovanje i duhovni razgovori s episkopom, monaštvom i sveštenstvom, upriličeno je i u manastiru Sveti Sava – Novi Kalenić u Holu kod Kanbere, gde su se okupili članovi organizacije SOYA iz Novog Južnog Velsa i Teritorije glavnog grada Australije.

Radovi u završnoj fazi

Završne pripreme za dečje letovalište

U manastiru Sveti Sava – Novi Kalenić kod Kanbere u toku su završne pripreme za doček učesnika dečijeg letovališta, koje će biti organizovano od 21. do 25. januara. Radovi na uređenju manastirskog imanja počeli su pre nekoliko sedmica, kako bi sve prostorije u kojima će biti smešteni mališani dočekale najdraže goste onako kako dolikuje.

„Projekat prve faze obnove je omogućen vrednim pregalaštvom brata Nikole Ćuka i drugih volontera, uz finansijsku podršku Saveza Kola srpskih sestara, same manastirske obitelji i ličnih donacija naših vernika. Prva faza se tiče zgrade za smeštaj devojčica, gde se temeljno iznova rade kupatila, toaleti, vešernica, kao i oluci. Takođe, urađeno je farbanje kompletne zgrade i unutra i spolja“, objavljeno je na stranici Mitropolije.

Mališani koji budu učestvovali u letnjem kampu pohađaće časove veronauke, srpske istorije i narodnih običaja. Takođe, biće organizovane praktične radionice, igranje društvenih igara, kao i sportske aktivnosti, kao što su mali fudbal, stoni tenis i plivanje.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here