Z. Mirković
Glumci amateri na kraju jedne od predstava

Zajednica srpskih klubova u Beču dobila je novog člana, kojim proširuje svoju delatnost u oblasti kulture. Zajednici je prišlo amatersko pozorište Oaza koje vodi Nevena Džaja.

– Odlučili smo da se priključimo Zajednici jer smatram da svi mi treba da se udružimo i pokažemo jedinstvo srpskog naroda – ističe Džaja.

Ona smatra da Zajednica može da pomogne pozorištu Oaza u daljem radu, a pozorište može da doprinese aktivnostima Zajednice na negovanju promocije srpske kulture i u očuvanja našeg jezika i pisma.

Inače, pozorište Oaza ima 42 glumca amatera, raznih starosnih dobi – od najmlađih do penzionera.

Džaja najavljuje da se priprema komedija koja će razgaliti bečku publiku na jesen.

“Od septembra nastavljamo naš rad nakon letnje pauze i do maja ćemo imati stalno nešto novo”, kazala je ona.

Džaja je rekla da će priključenjem Zajednici Oaza konačno dobiti svoju stalnu adresu i mesto za pripremu novih predstava.

– Zahvaljujem Luki Markoviću, predsedniku Zajednice, što je bio spreman da nas sasluša i što je prepoznao sve mogućnosti za saradnju.

Marković odgovara da je počastvovan što je Oaza izrazila želju za saradnjom i priključenju Zajednici.

– Kada neko želi da nam se priključi ne gledamo da li se radi o klubu ili pojedincu, već samo da li je to neko ko doprinosi očuvanju našeg identiteta.

On je kazao da će posebno posvetiti vreme novom članu i obezbediti sve uslove za rad.

– Oaza dobija na raspolaganje infrastrukturu Zajednice i svu potrebnu pomoć, a kod grada Beča ćemo se zalagati za sprovođenje zajedničkih projekata – ističe Marković.

Luka Marković i Nevena Džaja

Poklon biblioteci

Nevena Džaja je nedavno biblioteci udruženja “Vilhelmina Mina Karadžić”, koje deluje pri Zajednici, poklonila 100 knjiga i najavila nove donacije.

Inače, ona je pisac i do sada je objavila 17 knjiga koje su štampane na nemačkom i srpskom jeziku.