Obama: Nema krize u odnosima sa Izraelom

0

"Izrael je jedan od naših najbližih saveznika i mi i izraelski narod imamo posebnu vezu koja neće nestati", rekao je Obama u intervjuu za Foks njuz, preneli su danas izraelski mediji. Obama je, međutim, priznao da se prijatelji ponekad ne slažu.

Izrael je jedan on najbližih saveznika SAD: Barak Obama

Jedan od najbližih Obaminih savetnika Dejvid Akselrod označio je pre nekoliko dana uvredom odluku Izraela da gradi nove jevrejske kuće u kvartu Ramat Šlomo. Odluka je objavljena baš tokom prošlonedeljne posete američkog potpredsednika Džozefa Bajdena Izraelu.

Izraelski ministar unutrašnjih poslova Eli Jišaj dao je odobrenje za izgradnju nekoliko sati nakon što je Bajden govorio o posvećenosti Obame bezbednosti Izraela, suočenog sa onim što obe zemlje vide kao pretnju Irana.

Obama je u intervjuu podsetio da je poslao Bajdena u region u trenutku kada SAD pokušavaju da obnove pregovore između Izraelaca i Palestinaca.

"Poslao sam potpredsednika Bajdena u Izrael da prenese poruku podrške i ponovnog uverenja u moje verovanje da je bezbednost Izraela sveta i da imamo zajedničke interese," rekao je Obama, precizirajući da postoji neporazum u odnosu na to kako da se mirovni proces pokrene napred.

Američki lider je rekao da akcije koje je preduzeo izraelski ministar unutrašnjih poslova ne pomažu tom procesu, podsetivši da se izraelski premijer izvinio za to.

"Ono što je potrebno sada je da obe strane priznaju da je u njihovom interesu da pokrenu mirovni proces unapred," rekao je Obama.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here