Obama: Rusija ništa ne proizvodi

0

Nadgleda Ruse: Američki avion RC-135

Američki predsednik Barak Obama izjavio je da je Rusija nacija koja "ništa ne proizvodi" i da u tu zemlju ne jure imigranti u potrazi za mogućnostima. Obama je naveo i da Zapad treba da bude "vrlo čvrst" prema Kini dok Peking pokušava da dobije veću ulogu u svetskoj privredi.
Šef Bele kuće smatra da uloga ruskog predsednika Vladimira Putina u svetu "nije toliko velika i da on kao lider pravi kratkoročne probleme zarad političke dobiti, što će dugoročno naneti štetu Rusiji". U intervjuu magazinu "Ekonomist", govoreći o "regionalnim izazovima" Rusije, američki predsednik je rekao: "Moramo se pobrinuti da oni ne eskaliraju dotle da se nuklearno oružje odjednom vrati u spoljnopolitičku raspravu".
Obama je opisao tenzije između SAD i Kine kao rešive. "Ono što ću reći o Kini je da morate biti vrlo čvrsti prema njima, jer će oni gurati svom silom sve dok ne naiđu na otpor. Oni nisu sentimentalni, ne interesuju ih apstrakcije. Zato, jednostavno apelovanje da se poštuju međunarodne norme, nije dovoljno", objasnio je on.
Pritom kaže kako veruje da će tenzije u trgovinskim odnosima popustiti kada Kina više ne bude "samo jeftina proizvodna radna snaga za svet" i kada njene kompanije počnu da proizvode vredne stvari koje će zahtevati zaštitu intelektualne svojine.

Američki avion pobegao od ruskog
Američki izviđački avion ušao je prošlog meseca u vazdušni prostor Švedske kako bi pobegao ruskim lovcima, objavio je "Njujork tajms". Do incidenta je došlo 18. jula, kad se ruski lovac približio američkom avionu RC-135 za elektronsko izviđanje, koji je u tom trenutku, kako tvrde američki zvaničnici, leteo u međunarodnom vazdušnom prostoru iznad Baltičkog mora, a zapravo je špijunirao luku u Kalinjingradu u kojoj je ukotvljena ruska Baltička flota.
"Pilot aviona je, postupajući na profesionalan i bezbedan način, izveo manevar kako bi izbegao mogući susret sa ruskim avionom", navodi se u saopštenju Komande američke vojske za Evropu. To je bilo objašnjenje za bežanje od ruskog lovca.

Najurili ga i Šveđani
Budući da Švedska nije članica NATO, Komanda je saopštila da je taj manevar ipak bio "pogrešan". Pošto mu se približio ruski avion, pilot američkog RC-135 je pokušao da izbegne taj bliski susret time što je utekao i pritom uleteo u švedski vazdušni prostor, a iz njega je izašao pošto su ga iz švedske kontrole avio saobraćaja upozorili na grešku.

 

Ruska vojska vežba sa 100 letelica

Rusi upravo izvode manevre u kojima učestvuje više od 100 letelica. U vežbama će učestvovati avioni Su-27 i MiG-31, najnoviji ruski bombarder Su-34 i helikopteri Mi-8, Mi-24 i Mi-28N. Vežbe će se odvijati od 4. do 8. avgusta, naveo je Interfaks.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here