pixabay.com
Foto: Ilustracija

Bivšeg visokog obaveštajnog zvaničnika kanadske policije, Kamerona Ortisa, porota je proglasila krivim za odavanje podataka osumnjičenim kriminalcima, prenosi BBC.

Bivši generalni direktor Nacionalnog centra za koordinaciju obaveštajnih službi, ogranka Kraljevske kanadske konjičke policije (RCMP), koji je uhapšen pre četiri godine, proglašen je krivim po šest tačaka optužnice, uključujući kršenje zakona o nacionalnoj bezbednosti.

Suđenje u kanadskoj provinciji Ontario trajalo je osam nedelja. Ročište za izricanje kazne biće održano početkom januara.

Tokom suđenja, održanog iza zatvorenih vrata, Ortis je negirao da je delio vladine tajne sa ličnostima iz organizovanog kriminala, tvrdeći da je tajno radio na sprečavanju “ozbiljne pretnje Kanadi”.

Sa druge strane, tužioci su tvrdili da je on iskoristio svoj položaj 2015. godine da bi namerno odavao osetljive informacije bez odobrenja, ili obaveštenja nadređenih, trojici članova međunarodnog lanca za pranje novca i čoveku po imenu Vincent Ramos, čiju su kompaniju američke vlasti prethodno povezale sa trgovcima drogom i pripadnicima organizovanog kriminala.

Na slučaj se gledalo kao na test sposobnosti Kanade da krivično goni slučajeve špijunaže, piše BBC.

Džordž Dolhaj iz Državnog tužilaštva Kanade rekao je u saopštenju da presuda “jasno ukazuje da slučajevi koji uključuju najosetljivije vrste informacija mogu biti suđeni u običnom krivičnom sudu”.

Kanada je članica organizacije “Five Ajz” za razmenu obaveštajnih podataka, zajedno sa Sjedinjenim Državama, Britanijom, Novim Zelandom i Australijom.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here