EPA
S puta u izolaciju: Svi će biti u hotelima pod nadzorom

Svi državljani Australije i stranci sa stalnim boravištem koji se vrate u zemlju iz inostranstva moraće da provedu 14 dana u obaveznom karantinu. Nova restriktivna mera Savezne vlade stupila je na snagu u subotu u ponoć, a hoteli širom Australije sremili su svoje kapacitete za prihvat onih koji se vraćaju kući iz bilo koje druge države sveta.

Izolacija u hotelima

Nadležni organi su objavili da će svi putnici biti dočekivani na aerodromima gde će najpre biti podvrgnuti zdravstvenom pregledu, a zatim autobusima prevezeni u hotelske sobe u kojima će morati da provedu dve sedmice. U hotelima će ih nadgledati državne vlasti i lekarski timovi, a biće im obezbeđena hrana i druge potrepštine u toku karantina.

– Bez obzira u kom gradu žive, svi koji dođu iz inostranstva biće smešteni u karantin u gradovima u koje doputuju. Neće biti moguć njihov transfer u druge sredine sve dok traje obavezna izolacija – poručio je premijer Skot Morison, objavljujući nove mere u borbi protiv širenja virusa korona.

U sklopu novih mera određeno je i dodatnih 198 miliona dolara za lokalne avio letove kojima se dopremaju medicinska sredstva i namirnice za zabačene regionalne zajednice širom države. Zamenik premijera Majkl Mekormak objavio je da oko 140 lokalnih zajednica zavisi isključivo od avionskih isporuka i zbog njih je neophodno povećati broj letova.

Govoreći o trenutnom stanju u državi, zamenik glavnog zdravstvenog službenika Pol Keli istakao je da nije istinita informacija koja se pronela u javnosti da se vrhunac krize u bolnicama širom zemlje očekuje 10. aprila.

Vraćaju obolele

Keli je rekao da je australijski zdravstveni sistem spreman i veoma prilagodljiv različitim situacijama, te da nema bojazni da neće biti dovoljno kreveta u bolnicama, a naročito na odeljenjima intenzivne nege.

– Uveravam vas da smo spremni za ovu situaciju. Udvostručili smo broj kreveta na intenzivnoj nezi, a imamo i dovoljan broj respiratora. Trenutno imamo samo 30 pacijenata na intenzivnoj nezi u celoj državi, a broj dijagnostikovanih sa virusom korona prešao je 3.600 – izjavio je Keli u subotu popodne.

Zamenik glavnog zdravstvenog službenika istakao je i da se pomno prati situacija sa svim putničkim brodovima koji dolaze do australijskih obala. Keli tvrdi da niko neće moći da iskrca s kruzera i ode kući pre nego što bude pregledan i upućen u karantin. Takođe, putnici sa broda Artanija, mahom nemački državljani među kojima ima i značajan broj obolelih od Kovid-19, biće u najkraćem roku smešteni u avione i odleteće iz Perta za Evropu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here