Queensland Ambulance Service
Zaposleni u hitnoj pomoći imali su direktivu za obaveznu vakcinaciju

Vrhovni sud Kvinslenda je u utorak, 27. februara, utvrdio da su radnici policije i hitne pomoći u ovoj državi tokom pandemije nezakonito upućivani da prime vakcinu protiv kovida, kako se ne bi suočili sa potencijalnim disciplinskim merama, uključujući prestanak radnog odnosa.

Sud je izrekao presude po tri tužbe koje je pokrenulo 86 lica protiv Policijske uprave Kvinslenda i Službe hitne pomoći Kvinslenda, a u vezi sa njihovim zdravstvenim uputstvima koja su izdali radnicima 2021. i 2022. godine.

Sud je utvrdio da odlazeća komesarka policije Katarina Kerol nije pravilno razmotrila odredbe Zakona o ljudskim pravima, koje su relevantne za odluku o izdavanju direktive o obaveznoj vakcinaciji. Kerol je inače pre samo devet dana podnela ostavku, koja važi od ovog petka, 1. marta.

Ni bivši generalni direktor Ministarstva zdravlja Kvinslenda, dr Džon Vejkfild, nije mogao da dokaže da je izdao nalog za obaveznu vakcinaciju pod uslovima ugovora o zapošljavanju radnika hitne pomoći. Kao rezultat, sud je utvrdio da su obe direktive o obaveznoj vakcinaciji, i policije i hitne pomoći, nezakonite i da više ne mogu da se primenjuju.

Ograničena ljudska prava

Sud je takođe utvrdio da su takva uputstva nadležnih ograničavala ljudska prava radnika, jer su morali da se podvrgnu medicinskoj proceduri bez pune sopstvene saglasnosti, međutim, s druge strane, sudija Glen Martin je rekao da je to bilo „razumno u datim okolnostima“. Naime, sudija je rekao da su policija i hitna pomoć pokušavali da spreče da se njihovi zaposleni zaraze, ozbiljno obole i da imaju zdravstvene posledica koje bi im promenile život.

Prema obrazloženju sudije, direktive o obaveznoj vakcinaciji protiv kovida su prekršile član 58. Zakona o ljudskim pravima, koji kaže da „za sve zaposlene u javnim službama moraju da se uzmu u obzir ljudska prava pre donošenja bilo koje odluke koja se njih tiče“, te da mora da se deluje u skladu s ljudskim pravima.

Rokovi za vakcinaciju

Podsećanja radi, radnici hitne pomoći Kvinslenda su morali da prime dve doze vakcine do decembra 2021, dok je rok za potpunu vakcinaciju osoblja Policije Kvinslenda bio januar 2022, osim u slučajevima kada neko ima izuzeće odobreno iz medicinskih i verskih razloga, ili zbog izuzetnih okolnosti.

Direktivom o obaveznoj vakcinaciji radnika hitne pomoći je naloženo da se osigura da osoblje ne predstavlja značajan rizik za pacijente i širu zajednicu, nakon što je utvrđeno da se pokazalo da kovid neproporcijalno utiče na zdravstvene radnike.

Komesarka Policije Kvinslenda je rekla da je uvela obaveznu vakcinaciju iz sličnih razloga, „zbog javnog zdravlja“, jer policajci zbog prirode posla dolaze u kontakt s velikim brojem ljudi.

Međutim, kasnije je obavezna vakcinacija za obe grupe radnika ukinuta.

Obustavljanje postupaka

Sudija Martin je rekao da je u to vreme nepoštovanje obavezne vakcinacije možda imalo posledice koje su promenile život podnosiocima tužbe i naložio je da komesar policije više ne preduzima korake za sprovođenje uputstava Policije Kivnslenda ili da nastavlja bilo kakav disciplinski postupak protiv osoblja koje je odbilo da se vakciniše.

U slučaju Hitne pomoći Kvinslenda, sudija je naredio da se generalni direktor zdravstva u Kvinslendu, takođe, uzdrži od bilo kakvog izdavanja uputstava za obaveznu vakcinaciju i da se protiv podnosilaca tužbe ne može pokrenuti disciplinski postupak.

Advokat Sem Eskender je rekao da su neki od njegovih klijenata, koji su bili policajci, osoblje hitne pomoći i zdravstveni radnici, odbili vakcine zbog zdravstvenih i verskih razloga.

– Srećom, sud je uvideo da je ova direktiva o obaveznoj vakcinaciji bila nezakonita. Neki od mojih klijenata su bili suočeni s disciplinskim postupcima i nadamo se da ćemo sada videti kraj svemu tome – istakao je Eskender.

Advokat Džastin Sibli, koji je zastupao neke od policijskih službenika Kvinslenda, smatra da je presuda suda – odlična.

– Mnogim policajcima je ukinuto radno mesto jer su prkosili obaveznoj vakcinaciji – rekao je advokat i dodao da su policajci i dalje otpuštani u poslednje dve godine.

Prema njegovim rečima, postoji još niz slučajeva u kojima su ljudi čekali da vide šta će se sa ovim slučajem desiti, tako da treba sačekati da i te odluke, odnosno tužbe, ugledaju svetlost dana.

Suspendovano preko 200 zaposlenih

Tokom pandemije je zbog nepoštovanja obavezne vakcinacije suspendovan 201 pripadnik Policije Kvinslenda. Od toga, 116 policajaca i 85 civilnih službenika.

Palmer finansirao tužbu

Milijarder Klajv Palmer smatra da je finansiranjem uspešne tužbe radnika policije i hitne pomoći postavio svetski sudski presedan po pitanju obavezne vakcinacije protiv kovida za radnike ovih službi.

– Ovo je velika pobeda za sve Australijance, posebno za one koji su bili nezakonito primorani da se vakcinišu – rekao je Palmer ispred suda.

On je potvrdio da je izdvojio između 2,5 i tri miliona dolara za slučaj.

– Možemo da slavimo jer je ovo prvi presedan u zapadnom svetu, gde je sud utvrdio gaženje ljudskih prava – naglasio je Palmer i pozvao premijera Kvinslenda Stivena Majlsa da ponudi kompenzaciju svima koji su bili primorani na vakcinaciju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here