Vesti
Batini folkloraši na sceni

Članovi svih sedam ansambala Akademije srpske narodne igre Miroslava – Bate Marčetića imali su priliku da na godišnjem koncertu pokažu svoje umeće, radost igranja i tradicionalne pesme, uvežbanost i prelepe koreografije i nošnje. Zapravo, pokazali su akademci svu raskoš folklora sa svih srpskih prostora bivše Jugoslavije.

Koncert je efektno otvoren izvođenjem tradicionalne pesme „Sedam sati udara“, a zatim su se na pozornici Blum apel teatra smenjivali igrački i pevački ansambli, od najmlađih do seniora i zavodljivo „pleli“ maštovite koreografije.

Čuveno igračko umeće akademijinih folkloraša još jednom je došlo do izražaja, a boje, ritmove i zvukove sa pozornice publika je pratila dugotrajnim, burnim aplauzima. Izvedena je i himna Akademije koju je komponovao i za koju je stihove napisao Sorin Boljanac.

Iz grla članova trećeg, četvrtog i petog ansambla orilo se: „Ovo nije samo igra, ovo nije samo pesma, ovo je ljubav… Sa ljubavlju čuvamo naše poreklo i našu tradiciju, običaje čuvamo, o poreklu učimo, ovo je naša akademija.“

Koncertu su u punoj sali prisustvovali i generalni konzul Srbije u Torontu Vasilije Petković s porodicom, generalni konzuli Poljske, Južne Koreje, Rusije i Turske, kao i počasni konzul Moldavije. Konzul Vasilije Petković pozdravio je publiku i članove diplomatskog kora istakavši da su „akademci“ deca i mladići i devojke koji su ili rođeni u Kanadi ili su odrasli u ovoj zemlji.

– Dakle, oni nisu gosti iz Srbije, oni su Kanađani srpskog porekla. Zato je njihova ljubav prema srpskoj tradiciji i kulturi, njihova posvećenost i spremnost nešto na šta smo svi ponosni – rekao je konzul Petković.

Značka za Marčetića

Konzul Petković je informisao prisutne i da je Miroslav – Bata Marčetić dobitnik zlatne značke Kulturno-prosvetne zajednice i MIP Srbije za ovu godinu zajedno sa još 52 zaslužnih koji su radom i rezultatima doprineli unapređenju kulture i obrazovanja u Srbiji i svetu. Akademijin osnivač i umetnički direktor ovo priznanje posvetio je svojim igračima i muzičarima uz kratko objašnjenje:
– Oni su značku zaslužili, a ne ja!

Izvor:
G. Gligorević

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime