EPA-EFE/Erin Scott
Donald Tramp

Američki predsednik Donald Tramp dočekaće danas tačno u 17 časova predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Avdulaha Hotija u ovalnom kabinetu, kada će se obaviti ceremonija potpisivanja sporazuma, navedeno je u rasporedu Bele kuće.

Sastanci u Vašingtonu i razgovori između Beograda i Prištine nastavljaju se i danas. Sastanku će definitivno prisustvovati američki predsednik Donald Tramp.

Prema objavljenom zvaničnom rasporedu, tačno u 17 časova Donald Tramp će dočekati srpskog predsednika i kosovskog premijera u ovalnom kabinetu, a ovaj deo sastanka biće zatvoren za javnost.

Predstavnici Srbije i Kosova tada će imati pet minuta nasamo sa predsednikom SAD, a zatim se u 11.05 prelazi u Ruzveltovu sobu, gde će Tramp prisustvovati ceremoniji potpisivanja sporazuma Aleksandra Vučića i Avdulaha Hotija.

U 17.15 sati, kako je dalje navedeno u rasporedu Bele kuće Donald Tramp će učestvovati na trilateralnom sastanku, zajedno sa srpskim predsednikom i kosovskim premijerom, koji će biti održan u ovalnom kabinetu.

Da podsetimo, o prisustvu Donalda Trampa razgovorima Beograda i Prištine spekulisalo se unazad nekoliko nedelja, a najavljeno je da ukoliko se američki predsednik bude sastao sa predstavnicima dve strane, to može dovesti do toga da sporazumom pored ekonomskih budu uključene i političke teme.

Srpski ministar finansija Siniša Mali juče je izazvao veliku pometnju u javnosti izjavom da je u prvom delu sastanka pred Srbiju iznet zahtev da u tački 10 ponuđenog sporazuma prizna Kosovo. To je ubrzo demantovao specijalni izaslanik za Kosovo Ričard Grenel, dok je Vučić u obraćanju javnosti nakon sastanka rekao da je Mali rekao istinu i da je sporna tačka naknadno uklonjena iz sporazuma.

-Nema bojazni da potpišem bilo kakav dokument u kojem stoji priznanje nezavisnosti Kosova. Tačka! To sam jasno rekao i albanskim i američkim sagovornicima na sastanku, glasno da jasnije ne može da bude – zaključio je Vučić uoči današnjeg sastanka sa Trampom. .

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here