EPA/Sebastiao Moreira

Pojedini zavodi za javno zdravlje u Srbiji objavili su cenovnike za testiranje na koronavirus na lični zahtev, a cene variraju od 6.000 dinara do više od 8.000.

Zavod za javno zdravlje Pančevo od danas je počeo uzorkovanje za Covid-19 testiranje, a cena testa je 8.225 dinara, što je skuplje nego što se spekulisalo da će testiranje koštati. Kako je objašnjeno na sajtu Zavoda, u cenu je uključeno uzorkovanje, testiranje i izdavanja sertifikata.

Testiranje će se naplaćivati državljanima Sbije koji ne ispunjavaju indikacije za testiranje o trošku države, onima koji žele da se testiraju na lični zahtev, ali i svim putnicima u međunarodnom saobraćaju kojima je potreban rezultat PCR testa da bi izašli iz Srbije ili da bi u nju ušli i tako izbegli 14-dnevni karantin.

Zavod napominje da će testiranje biti besplatno isključivo za potrebe putovanja za maloletne državljane Srbije, studente – državljane Srbije, studente pripadnike srpske nacionalne manjine koji su državljani susednih zemalja i Slovenije, a koji studiraju u Srbiji.

Uzimanje uzoraka za test obavljaće se u periodu od 11 do 13 časova.

Uzimanje uzoraka i testiranje obavljaju se samo nad osobama koje su bez simptoma novog koronavirusa (groznica, kašalj) uz dokaz o uplati troškova. Onima koji imaju simptome ili su imali kontakt sa potencijalno zaraženom osobom savetuje se da ostanu kod kuće i stupe u kontakt sa nadležnim lekarom.

Ako su rezultati ispitivanja pozitivni, testirane osobe će se blagovremeno obavestiti, navodi pančevački Zavod i dodaje da pozitivni rezultati ispitivanja moraju biti prijavljeni u skladu sa postojećim propisima.

Cena testiranja u Zavodu za javno zdravlje Vranje iznosi 6.000 dinara, a testiranje se vrši radnim danima od 9 do 21 h i vikendom od 9 do 15 h. Testiranje po istoj ceni može se obaviti i u Zavodi za javno zdravlje Sombor.

2 COMMENTS

  1. jel to sto dobili kao donaciju?zasto je testiranje za strane drzavljane besplatno, makar bili i nac. manjina u drugim drzavama. Isto vazi i za nase studente. Ako im roditelji dobrostojeci, zasto bi nezaposleni ili onaj ko radi za minimalac (vise od 50%) placali, a studentu kome roditelj tajkun ne? kakvi su to kriterijumi – iskrivljeno komercijalni u epidemiji?

  2. Ti testovi nisu validni i to je obicna obmana da se uzmu pare ni za sta. Taj virus jos niko nije vidio a testovi navodno postoje. Obicna laz.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here