Youtube/Printscreen
Slobodan Milošević

Dva sata razgovora i četiri viskija bili su dovoljni da smekšaju tadašnjeg predsednika Republike Srbije Slobodana Miloševića da napravi ustupak u Dejtonu 1995.

Ti podaci postali su dostupni javnosti nakon što je skinuta oznaka tajnosti sa dokumenata koji se tiču mandata tadašnjeg američkog predsednika Bila Klintona, navodi “Blic”.

List dalje navodi, pozivajuči se na te dokumente, da je nakon ta četiri viskija Milošević organizovao večeru na kojoj su se posluživali jastozi, a voleo je da maltretira sagovonike, ali je i razmenjivao viceve sa predsednikom Predsedništva BiH Alijom Izetbegovićem.

Do sada tajne dokumente uglavnom je pisao Džon Kerik, saradnik Ričarda Holbruka koji je vodio pregovore u Dejtonu. U njima je ostalo zabeleženo da se, dok su Srbi oplakivali svoje najmilije stradale u ratu u Bosni i grcali pod ekonomskim sankcijama, Milošević nije odvajao od viskija.

“Prošle noći proveo sam bizarnih dva sata u našoj sobi sa mapama gledajući u istaknut detalj oko Goražda. Posle četiri viskija, Milošević je ponudio više od očekivanog za koridor ka Sarajevu. Manje od predloga Kontakt grupe, ali bolje od prethodne opcije. Reakcija Harisa Silajdžića bila je oprezno pozitivna, a detalje sada pregledaju bošnjački eksperti za mape”, stoji u izveštaju iz 17. novembra 1995.

Iste večeri Milošević je pozvao delegaciju SAD na luksuznu gozbu. Obećao je da će poslužiti jastoge.

Kerik je, takođe, precizno napravio i psihološki profil Miloševića. ”

Čini se da Milošević uživa ovde u Dejtonu, ali izgleda da voli i da maltretira ljude. Ključno je suprostavljati mu se kada krene da napada, on poštuje i voli ljude koji deluju čvrsto kao što se on čini. Uvek nas stavlja na ispite. Kako bismo ga pokrenuli, moramo da mu postavimo čvrste putokaze i da ih ne pomeramo, osim ako ne znamo šta ćemo tačno da dobijemo zauzvrat”, napisao je Kerik.

Na stolu su bile teške teme, granice, sankcije, što je i uticalo na raspoloženje. Bilo je uspona i padova, dana “kada Izetbegović nije hteo da vidi ni Tuđmana ni Miloševića”, a “Tuđman odbio sastanak sa Miloševićem”. Posrednici iz SAD primetili su, međutim, da je ponekad atmosfera bila dobra i to prekomerne pristojnosti

Milošević i Izetbegović su, tvrdi se dalje, pričali jedan drugom viceve na maternjem jeziku. Moguće je i da njih dvojica uživaju u društvu jedan drugog možda i previše – primetio je Kerik u jednom od dokumenata

Pregovori u Dejtonu trajali su od 1. do 21. novembra 1995. godine, a 14. decembra u Parizu je potpisan sporazum kojim je prekinut četvorogodišnji rat u Bosni. Bosna i Hercegovina je njime ustrojena kao država tri konstitutivna naroda i ostalih, i dva entiteta – Federacije BiH i Republike Srpske.

Sporazumu su prethodili razgovori koji su se vodili u vazduhoplovnoj bazi “Rajt-Paterson” u Ohaju. Učesnicima nije bilo dozvoljeno da razgovaraju sa novinarima kako bi se izbeglo da delegacije same proglašavaju “pobede” i “poraze”.

3 COMMENTS

  1. Ма какав виски! Уз помоћ Срба, бранио је Титову Југославију па кад је видео да ту Југославију нико неће (осим њега, Ђукановића…) и да ствара велику Србију, пустио је Србе низ воду и издао Крајину. То и данас ради онај хајван у “Црној Гори”.

  2. Da je branio Titovu Jugoslaviju, onda ne bi povukao vojsku iz Slovenije. Koliko se secam – granice Titove Jugoslavije bile su od Vardara pa do Triglava. Ovaj americki sluzbenicic, bankar, postao je ‘veliki sin srpskog naroda’ , cela Srbija je zavijala ‘Slobo-Slobodo,’ , nakon ‘ niko ne sme da bije narod’ postao je i branitelj Kosova, pa njegov govor na Gazimesranu, zamalo nije svetac postao, a ko je bio ovaj suhoparni sluzbenik, to znamo mi koji smo ziveli pod kriminalcima, koji su sve drzali u Bg..od kazina, parkiralista, stadiona, …. sve bre covece. Svetli Bg je pao u mrak . A onda je izdao RSK i prodao Kosovo.. Jos mu tragovi smrde. Sloba je voleo samo sebe, Miru i Marka. Bio je najpoganiji oportunista i sigurno jedan od americkih igraca. On nije voleo ni Srbiju, ni Kosovo, a kamoli tamo neku Jugoslaviju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here