Obnova zavičajne crkve

0

Dane Blanuša uporan u obnovi crkve
 

Brgud je danas naselje s možda najmanje stalnih stanovnika, od svih mesta gde su oko Benkovca živeli pravoslavni Srbi. Vreme čini svoje i hitno je potrebno da se nešto učini da se ovo istorijsko zdanje zaštiti, upozorava Blanuša.

– Prozori i vrata su u veoma lošem stanju, ograda oko crkve i groblja je razrušena, pa ovce lutaju po grobovima naših pokojnika. Moramo vratiti zasluženo dostojanstvo tom mestu.

Ovo nije prvi put da Dane Blanuša i drugi iz Australije sakupljaju novac za obnovu crkve u svom zavičaju.

– Mi smo 1985. sakupili 8.500 dolara i novac sam odneo tamo. Novac je uložen da se crkva pokrije i za još neke radove. Ondašnjem popu Iliji Đuriću ostavio sam četiri miliona dinara da napravi prozore i vrata, ali on to nikada nije uradio. Sad je vreme da uradimo.

Blanuša je od 2000. bio u zavičaju četiri puta.

– Već dve godine tražim pismo sa blagoslovom tamošnjeg vladike Fotija. Nisam još dobio. Sada sam stupio u kontakt sa našim dobrim ljudima koji žive u Pančevu i Beogradu i dobrostojeći su. Oni su mi kazali da mi možemo da sakupljamo novac i bez njihovog blagoslova. Zato smo u Beogradu otvorili žiro-račun i sve što sakupimo od prijatelja i komšija i drugih dobrih ljudi slaćemo direktno na račun i popravljaćemo sami, ne čekajući nikoga.

Crkva, nekim čudom, nije teže uništena u ovom ratu.

– Nisu je minirali. Jesu pucali na kapije. Pokušali su i da je zapale, ali nisu uspeli, probali su da nalože vatru i u crkvenoj kući, ali nije planula – objašnjava Blanuša.

Sada se iskustvo od pre 30 godina ne može ponoviti, ističe sagovornik "Vesti", inače zaljubljenik u fudbal, dobro poznat sa ovdašnjih terena.

– Za sve građevinske radove zadužen je Bogdan Graovac. On živi u Zemun Polju i odlaziće redovno u Brgud i nadgledati radove.

 

Nema odustajanja

Blanuša je pokušao da okupi zainteresovane na donatorskom sastanku, ali je odziv nažalost bio mali.
– Ja sam tu i neću odustati. Svi koji žele da učestvuju mogu da me dobiju na telefon 0414 955 661, poručuje Dane.

 

Daje koliko može

Koliko misli da će sakupiti?
– Nas samo ovde iz našeg sela ima preko stotinu. Neka da koliko ko može. Znate, sa 40.000 do 50.000 dolara može se raditi i oslikavanje, a sada tamo na zidovima nema gotovo ništa ili je veoma oštećeno.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here