Obnovljena rodna kuća vojvode Stepe

0

Vojvoda Stepa Stepanović, jedan od najvećih vojskovođa Prvog svetskog rata
 

To rekonstruisano zdanje u kojem se pre 158 godina rodio vojvoda Stepa Stepanović otvorili su ministar odbrane Srbije Bratislav Gašić, gradonačelnik Beograda Siniša Mali i patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej. Gašić je tom prilikom izjavio da kuća srpskog vojskovođe treba da posluži kao primer onima koji su zaboravili koliko su se naši preci borili za očuvanje srpske države, tradicije i identiteta.

 

"Ova obnovljena kuća biće mesto gde će i oni najmlađi, slušajući priče o jednom teškom vremenu, moći da nauče šta znači ljubav prema svom narodu", rekao je on.

 

Navratite u Stepin muzej u Kumodražu
 

Gašić je podsetio da je Stepa Stepanović učestvovao u svim ratovima koje je srpska vojska vodila s kraja 19. i početka 20. veka, od Srpsko-turskih ratova, Srpsko-bugarskog rata, Balkanskih ratova do Prvog svetskog rata. Ministar odbrane je izrazio očekivanje da će kuća Stepe Stepanovića postati značajan i posećen muzej gde će svi naučiti po nešto o liku i delu slavnog vojskovođe.

 

Vojskovođa Stepa Stepanović čin vojvode dobio je posle pobede na Ceru, što je prva saveznička pobeda u Prvom svetskom ratu, dva puta bio je ministar vojske, a njegov najveći vojni uspeh bio je proboj Solunskog fronta, što ga je uvrstilo u red najvećih vojskovođa Prvog svetskog rata.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here