EPA/Chris Kleponis / POOL
Donald Tramp

Obuzdavanje Rusije je važan deo Trampovog predizbornog programa, čime on želi da uništi pozicije demokrata, koji ga stalno optužuju za saradnju sa Moskvom i za zanemarivanje američkih pozicija u međunarodnim odnosima, pa je predlog budžeta od 700 miliona dolara za obuzdavanje Rusije logičan korak, smatraju ruski eksperti.

– To što Tramp radi je deo njegove predizborne kampanje, jer se posle neuspelog impičmenta oseća samouvereno i ne želi samo da sačuva svoje biračko telo – oko 49 odsto podrške – već i da podeli biračko telo demokrata, ali i suparnika unutar Republikanske partije, kao što je Mit Romni. Njemu je potrebno da konsoliduje podršku republikanaca, kako bi u avgustu bio bezuslovni favorit ove partije – rekao je Aleksandar Kubiškin, profesor na Katedri za američka istraživanja Sanktpeterburškog univerziteta.

Ukrajina najveći “pobednik”?

Bela kuća iznela je predlog budžeta za 2021. godinu koji predviđa sumu od 700 miliona dolara za „obuzdavanje Rusije“ i dodatnih 24 miliona dolara za borbu sa ruskom propagandom.

U dokumentu se navodi da je novac, usmeren na borbu protiv ruskog uticaja, a kroz podršku američkim saveznicima, predviđen za pomoć Evropi, Evroaziji i Centralnoj Aziji kako bi se unapredila opšta sigurnost i zaštitio teritorijalni integritet američkih saveznika. U prioritetne zemlje spadaju one koje se nalaze na „liniji fronta“, a to su Ukrajina, Gruzija, Estonija, Letonija, Litvanija, a za njih je predviđeno oko 170 miliona dolara vojne pomoći.

Ukrajina bi mogla, ukoliko predlog budžeta bude usvojen, da bude najveći pobednik, jer je za nju predviđena finansijska pomoć od 319,9 miliona dolara. Od toga oko 6 miliona dolara je predviđeno za programe u okviru zdravstva, 25 miliona dolara direktne pomoći, za ekonomski razvoj Ukrajine je predviđeno oko 145 miliona, a za vojnu pomoć oko 115 miliona.

“Vašington post” i “Internešenel biznis tajms” su ranije pisali da se u američkom društvu posle izbora 2016. godine pojavila zabrinutost zbog navodne ruske državne propagande koja je uticala na rezultate izbora. Zbog toga je američki Kongres preduzeo akcije za zaštitu nacionalne bezbednosti kroz promenu zakonodavstva koje bi omogućilo praćenje propagande koja dolazi od spoljnih pretnji.

Velika igra – SAD, Rusija, Kina

Pored izborne kampanje, prema mišljenju Kubiškina, Tramp nastavlja svoju veliku igru prema Rusiji i Kini, ali mu ne ide sve od ruke.

– Nikakvi elementi obuzdavanje Rusije, nikakve finansijske sankcije neće imati uspeha. Rusija se već adaptirala na te okolnosti, pa čak i ima koristi. Bez obzira na sve tenzije, Rusija je drugi po veličini izvoznik nafte na američko tržište, u čemu je pretekla i Meksiko i iskoristila sankcije protiv Venecuele i Irana – objašnjava ruski stručnjak.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here