Očistimo um i srce od greha

0

Zagrlimo jedni druge: Vladika Georgije

Sin Božji Gospod Isus Hristos je radi nas ljudi i radi našeg spasenja prineo sebe na žrtvu. Sveta Bogorodica, majka Božja, žene mironosice i učenici Hristovi su sa bolom i tugom, plačući i ridajući, pod Krstom stajali gledajući stradanje Gospoda. Mironosice su na grob prinele miro kao svoju žrtvu i tako udostojile da prve spoznaju neizmernu radost vaskrslog Gospoda.

U današnjem modernom vremenu, oko Crkve Hristove, a i u samoj Crkvi polemiše se o potrebi i načinu držanja posta, uprkos vekovnoj praksi i tradiciji na kojoj čvrsto stoji Crkva Hristova, a Bog je isti – juče, danas, i biće svagda.
 

Prva pesma kanona Vaskrsnog jutrenja upućuje nas: "Dan Vaskrsenja je, prosvetimo se, narode Pasha, Gospodnja Pasha, jer Hristos Bog prevede iz smrti u život i sa zemlje na nebo nas koji pjevamo pjesmu. "Prosvetimo se! Neka naš um i srce budu prosvećeni Bogopoznanjem i obasjani neprolaznom svetlošću vaskrslog Gospoda.

U molitvi Svetog Jefrema Sirina za naše prosvećenje molimo se Gospodu da nam dade: "Duha cjelomudrosti, smirenja, trpljenja i ljubavi… Nije dovoljno samo uzdržavati se od greha, nego je potrebno i dobro činiti. "Ne daj da zlo pobijedi, nego ti pobijedi zlo dobrim", – uči nas apostol Pavle ( Rim. 12, 21 ). Ovu najveću radost Vaskrsenja Hristova podelimo sa bližnjima, sa onima kojima je najpotrebnija naša dobrota, pažnja, razumevanje i hrišćanska ljubav. Darovi mironosica neka krase i nas, pa da ozarimo srca i duše bolesnih i usamljenih.

 

Molitvom dušu čistimo

Šta mi darujemo i prinesemo na žrtvu vaskrslome Gospodu, kako bismo osetili tu najveću radost i utvrdili svoju veru?
"Očistimo osećanja, pa ćemo videti Hrista koji blista nepristupnom svetlošću vaskrsenja" ( Vaskrsno jutrenje, kanon, 1. pesma) – upućuje nas kako treba da se radujemo Hristovom vaskrsenju: da očistimo svoj um i srce od greha koji je uzrok svih nesreća i beda koje čoveka snalaze u ovom svetu i životu. To duhovno slepilo i greh, sputava nas da vidimo vaskrslog Gospoda. "Imajući oči, zar ne vidite, i imajući uši, zar ne čujete" ( Mk. 8, 18), kaže Hristos. Lek protiv greha su post, molitva, ispovest i pričešće. Postom svoje telo ukroćujemo, a molitvom dušu čistimo.

Doživljaj Hristova vaskrsenja jeste veličanstveno osećanje besmrtnosti. Najradosnija reč koja se ikada čula na ovoj zemlji, glasi: "Ja sam Vaskrsenje i život; koji vjeruje u Mene, živjeće ako i umre" (Jn 11, 25). To je nepresušni izvor utehe za sve nas, kao i za sva buduća pokolenja.

Stihira Pashe na jutrenju upućuje nas da na Dan vaskrsenja zagrlimo jedni druge. Oprostimo sve praznujući Vaskrsenje i uskliknimo radosno: Hristos vaskrse! – kaže se u vaskršnjoj poslanici vladike Georgija.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here