Od 22 srpska kluba samo jedan prvi!

0

 

 

DOGOVOR ZA PLEJ-OF: Fudbaleri Srbije iz Emena

 

Među 1.257 amaterskih klubova u Švajcarskoj od Pete do Druge lige su i 22 srpska sa 48 ekipa, što našu zemlju svrstava u najmasovniju fudbalsku naciju stranaca. U tom segmentu Srbija je uspešnija i od Italijana, kojih u Švajcarskoj ima oko pola miliona, dok srpske populacije u zemlji satova i sireva ima nešto više od 100.000! I svi su oni okončali jesenje prvenstvo bez obzira na hronične finansijske probleme. Ako se pogleda "matematički" izveštaj, imamo razloga za radost, pošto su naši klubovi osvojili 344 boda, a gol razlika je nerešena 545:545. Petoligaš, drugi tim ciriške Srbije, usamljen je na čelu tabele, a trećeligaši Sloga (Bil), Morava (Cirih) i petoligaš Cug 94 su na drugom mestu. Interesantno je da nemamo nijednu ekipu na trećoj poziciji, dok su jesen kao četvrti završili Srbija iz Ucvila i dva Jedinstva (Sent Galen i Bern).
I četvrtoligaš Srbija iz Emena uspešno je okončao jesenji deo kao četvrti na tabeli sa 17 bodova, samo dva boda manje od prvoplasiranog SC Goldau. Tako su se plasirali u plej-of fazu za ulazak u Treću ligu. U plej-ofu će se na proleće naći po pet ekipa iz dve grupe (Cug, Rotkrojc, Egeri, Adligensvil, Vegis, Goldau, Perlen, Kisnaht i Brunen), a dve najbolje ulaze u viši rang.
Veselo će sigurno biti i u Soloturnu, jer je Bratstvo na petoj poziciji u sezoni kada slavi četiri decenije od osnivanja.

DIKE CIRIŠKOG REGIONA: Braća Radoljub i Marko Baratović

Crvena zvezda (Uster) "prespavaće" na šestom mestu, kao i Srbija Burgdorf i Republika Srpska iz Ciriha, koja krajem meseca organizuje 12. tradicionalni turnir za koji se već prijavilo 17 ekipa, mahom sa ciriške "parohije".
Naš, već 40 godina, istinski zastupnik fudbalskih veština u Romandiji (francusko govorno područje) – Slavija – bije bitku u Četvrtoj ligi i na sedmoj je poziciji.
A dve Drine (Bern i Faido) su na sredini tabele sa brojem sedam. Sledi ih petoligaš Jedinstvo (Bern). Ova novoosnovana družina pod trenerskom palicom Marka Perića jesen je završila bez ijednog crvenog i samo pet žutih kartona, pa se nalaze u samom vrhu fer-pleja u regionu Berna.
Klubovi iz Bazela nisu baš bili u formi. Srbija je uknjižila samo devet "bodića", trećeligaš Beograd je 11. sa sedam bodova, a drugi sastav ovog kluba ima bod više. I Sloboda je "fenjeraš" sa jedva osvojena četiri boda.
– Sve je teže voditi klubove u višim rangovima. Nikad dovoljno, tačnije uvek nedostaje dovoljno franaka, volontera koji žele da nesebično rade za dobro tima – slažu se Duško Đuranović i Željko Janković, treneri Sloge iz Bila i ciriške Morave.
– U jesenjoj sezoni svi naši fudbaleri-amateri u Švajcarskoj dobili su 127 žutih i 15 crvenih kartona. Nije baš za pohvalu, a i prazne se novčanici. Zato treba još više raditi sa ekipama na suzbijanju kartona, a posebno "crvendaća" – kažu braća Radoljub i Marko Baratović, trener i kapiten drugog tima ciriške Srbije, sportisti za ponos naše nacije na području Ciriha.

 

Problem finansije i starost

Veliki srpski problem u fudbalskim klubovima je prosek starosti od preko 32. godine, i po opštim procenama za pet sezona imaćemo bar pet ekipa manje u odnosu na sadašnje brojke. Koordinaciju rada ovih 48 klubova, vodi preko 500 ljudi. Pomoć iz otadžbine je "misaona imenica", a saradnja se odvija još kroz posete iz Srbije i Republike Srpske prilikom turnira.

 

 

 

Podbacila ciriška Srbija

 

Svakog od naših ljubitelja fudbala najviše boli činjenica da je drugoligaš Srbija (Cirih) na poslednjem 14. mestu sa samo sedam bodova. Da bi zadržali sadašnji status trebaće im mnogo znanja, pameti, novca i sportske sreće. Inače, Srbija broji najviše fudbalera, jer pored prvotimaca tu je još pet timova mlađih selekcija i tri ekipe veterana, sve zajedno preko 150 fudbalera.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here