Od danas su na ulicama Beograda i kineski policajci

Vestionline, Tanjug
MUP Srbije
Kineski i srpski policajci na ulicama Beograda

Prva zajednička patrola srpske i kineske policije počela je danas sa radom u Beogradu, a osim u prestonici kineski policajci će sa kolegama iz Srbije patrolirati i u Novom Sadu i Smederevu.

Prezentaciji mešovite patrole pripadnika MUP-a i pripadnika kineskog Ministarstva javne bezbednosti prisustvovali su ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo.

Stefanović je rekao da će srpsko-kineske patrole biti raspoređene na više lokacija u Beogradu – u Knez Mihailovoj ulici, na Kalemegdanu, na Trgu republike, u bloku 70 i na aerodromu “Nikola Tesla“.

Pojasnio je da su patrole formirane prema sporazumu koje je u Beogradu potpisao sa kineskim ministrom javne bezbednosti Džaom Kedžijem i dodao da će u okviru pilot projekta, šest policajaca iz Kine za sada smenjivati u patrolama u Beogradu, Novom Sadu i Smederevu.

– Videćemo kako će se odvijati pilot projekat, a ako bude potrebno, mešovite patrole biti formirane i u drugim gradovima u Srbiji – rekao je Stefanović.

Zahvalio je kineskim kolegama što su, kako kaže, prepoznali potrebu da se zajedničkim radom srpske i kineske policije olakša komunikacija velikom broju kineskih turista koji dolaze u našu zemlju.

– Imajući u vidu da je broj kineskih turista u porastu i da su u Srbiji ubedljivo na prvom mestu po brojnosti, jasno je zbog čega su ove patrole potrebne – istakao je ministar.

Stefanović je naglasio da srpski i kineski narod vezuje čelično prijateljstvo i da Srbija nikada neće zaboraviti da je Kina bila uz nju i u najtežim trenucima.

Kako je rekao, Kina i danas snažno podržava vitalne nacionalne interese Srbije, kao i da naša zemlja podržava politiku Kine i sve njene najvažnije nacionalne interese.

– Zahvaljujući našim predsednicima, Aleksandru Vučiću i Si Ðinpingu, uspostavljeno je snažno strateško partnerstvo naše dve zemlje koje je dovelo do velikih kineskih investicija u Srbiju, koje su omogućile nova radna mesta i poboljšanje naše ekonomije – rekao je Stefanović i zahvalio Kini što je prepoznala Srbiju kao pouzdanog i iskrenog partnera.

Dodao je da je posebno ponosan na saradnju dve zemlje u oblasti javne bezbednosti i zahvalio je ministru Kedžiju koji je, kako je istakao, bio prvi kineski ministar policije koji je posetio Srbiju.

– Aktivnosti poput uvođenja zajedničke patrole pokazuju koliko je bezbednost važna i koliko pažnje pridajemo našoj saradnji. Srpksi i kineski policajci će zajedno patrolirari i pomoći da javna bezbednost bude bolja i da razumevanje između naših građana bude bolje – naveo je Stefanović.

Ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo ocenila je da se sveobuhvatno strateško partnerstvo Srbije i Kine brzo razvija poslednjih godina i da su sve intenzivnije razmene građana.

Čen je navela su u cilju bolje bezbednosti građana dve zemlje, kineska i srpska vlada odlučile su da formiraju zajedničke policijske patrole što, kako je rekla, pokazuje da je saradnja Srbije i Kine dostigla novi nivo.

– Kineski policajci će uspostavljanjem hitne telefonske linije za prijave na kineskom jeziku i obilaskom mesta gde žive kineski državljani, obilaskom kineskih preduzeća i institucija, pomagati srpskoj policiji kako bi se obezbedila još bolja sigurnost građana Kine – rekla je Čen.

Ambasadorka je navela da je od stupanja na snagu bezviznog režima između Kine i Srbije porastao broj kineskih turista koji posećuju Srbiju i naglasila da će zajedničke patrole biti neposredno službi kineskih turista, da će ojačati njihov osećaj sigurnosti i uneti novu vitalnost u saradnji dve zemlje u oblasti turizma.

– Verujem da kineski policajci neće biti samo čuvari bezbednosti nego i ambasadori našeg prijateljstva i da će njihov dolazak još više približiti naše dve zemlje. Očekujemo da će se i odvažni srpski policajci u bliskoj budućnosti pojaviti na ulicama u Kini – rekla je ambasadorka.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime