N. Đurović

Od jeseni se formira zajednička patrola srpske i kineske policije, koja će raditi u Beogradu, Novom Sadu i Smederevu.

Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Biljana Popović Ivković razgovarala je danas sa ambasadorkom Narodne Republike Kine Čen Bo o konkretnim oblicima saradnje dve zemlje u oblasti unutrašnjih poslova.

Na sastanku je najavljeno formiranje zajedničkih patrola srpske i kineske policije koje bi na jesen trebalo da počnu da rade u Beogradu, Novom Sadu i Smederevu.

To je, kako je saopštio MUP, deo dogovora koji je postignut tokom posete Srbiji ministra javne bezbednosti Kine Džao Kedžija.

Nisu precizirani drugi detalji. Recimo, ko će sa kineske strane biti u policiji, kako će se prijaviti da bude policajac, da li mora da prođe neku vrstu obuke…

Nema preciznog podatka koliko Kineza trenutno živi u Srbiji, ali se sigurno meri u hiljadama. Prema podacima MUP-a iz 2017. godine, u evidencijama Uprave granične policije 22.968 državljana Kine prijavilo je boravak u Srbiji. Pre dve godine, nešto više od 1.000 Kineza je bilo stalno nastanjeno, dok odobreni privremeni boravak ima 3.260 Kineza.

Pre pet godina u Srbiji je bilo oko 10.000 kineskih prodavnica, danas ih ima 7.500, a broj kineskih državljana u našoj zemlji se smanjio sa 12.000 na oko 7.000, pokazuju podaci Mreže za poslovnu podršku iz 2018. godine.

Samo u Beogradu je živelo oko 9.000 Kineza, a danas ih je manje.

U međuvremenu, značajno je porastao i broj turista iz Kine. Prema podacima Turističke organizacije Srbije, tokom 2018. godine iz KIne je došlo više od 80.000 turista.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here