Z. Mirković
Nezaboravno veče: Vojin Ćetković i ostali učesnici programa

Udruženje A:Kultura iz Beča organizovalo je uspešno Koncert filmske muzike sa Balkana, koji je prisutne vratilo u dobra stara vremena, ali i ulepšao sadašnjost, jer su se prisetili pesama za koje neki nisu ni znali da su poslužile kao muzička podloga za filmove ili serije.

ejni tvorac koncerta Milorad Samardžija doveo je goste iz Srbije glumce Vojina Ćetkovića, Jovanu Stojiljković, Nebojšu Milovanovića, ali i kompozitora i muzičara Nešu Milosavljevića Galiju.

Učestvovalo je desetak sjajnih muzičkih umetnika članova orkestra A:Muzika – Krunoslav Bagarić, Branko Bako Jovanović, Jovan Torbica, Milan Paležnica, Momir Moka Marijoković, Aleksandar Arabađiev, Bokica Bocili, Emir Radišević, sa solistima Fernandom Hernandezom, Aleksandrom Milovanović i Samardžijom.

Kroz prelep i dobro osmišljeni program u pozorišnoj dvorani Teater Akzent vodili su Jadranka Janković i Nikola Prerad kao i glumica, specijalni gost Jovana Stojiljković.

– Uz nezaboravne melodije i pesme setili smo se scena iz poznatih kao i iz pomalo zaboravljenih filmova i serija. Filmovi “Kuduz”, “Zone Zamfirova” sko 1 & 2″, “Montevideo”, “Južni vetar”… i drugi. Serije: “Ubice mog oca”, “Moj rođak sa sela”, “Ranjeni orao”, “Jutro će promeniti sve” … itd. Autori, režiseri i kompozitori – Emir Kusturica, Zdravko Šotra, Darko Bajić, Miroslav Lekić, Goran Bregović, Željko Joksimović, Neša Galija, Vojkan Borisavljević, Bajaga i Loša i mnogi drugi… Vratili smo se u neka srećna vremena kada smo omiljene filmove gledali po nekoliko puta. Veče je bilo puno sjajne muzike, divnih odabranih pesama, fantastične glume i humora. Dirljiv umetnički, scenski, muzičko-filmski susret sa prošlim i sadašnjim vremenom – objasnio je Samardžija.

Vojin Ćetković je na svojstven umetnički način govorio stihove “Santa Maria della Salute” i “Među javom i med snom”, Jovana Stojiljković je vodeći program približavala temu publici i uveliko bila “most” u najlepšem smislu reči između izvođača i uživalaca. Nebojša Milanović je govorio “Majstori, majstori” i “Ovo i ono” na radost i oduševljenje publike koja je smehom i reakcijama zdušno pokazivala koliko je uživala u nastupu. Muzičar i kompozitor Neša Galija je izveo poznate numere iz filmova “Propast Trećeg rajha” i u finalnoj sceni koncerta “Pobegulju” i “Zone Zamfirsko”, muziku za koju je dobitnik nagrade na festivalu filma u Valensiji u Španiji.

Inače, koncert je bio rasprodat i trajao je više od tri sata, a vreme je, zbog odlične atmosfere, kako je istakla publika, “proletelo”.

– Ovo je bilo predivno veče. Nešto sasvim novo i jedinstveno. Tako nešto bi nam trebalo češće – rekao je Zoran Petrašinović.

Sa sličnim emocijama otišli su svi zviždući ili pevajući melodije u kojima su uživali tokom koncerta, a na koje su privremeno zaboravili živeći daleko od matice.

Za sve ukuse

U tematski odabranim muzičko-scenskim numerama nastupili su predstavnici i A:Hora pod dirigentskom palicom Daniela Liana i uz učešće tenora Fernanda Hernandeza, kao i predstavnici Pevnice pri Hramu rođenja Presvete Bogorodice i pevačke grupe KSD Bambi Beč pod upravom Aleksandra Saše Stankovića.

Pesme za sva vremena

– Svedoci smo da su pojedine pesme iz popularnih filmova i serija postale pravi muzički hitovi koji traju decenijama. Postale su deo naše scene, kulture i svakodnevice a da toga ponekad nismo niti svesni. Imali smo prilike da čujemo pesme i melodije koje su, zahvaljujući sjajnim autorima i izvođačima, prešle u nezaborav – kazao je Samardžija

Izvor:
Z. Mirković - Vesti

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here