EPA/James Ross

“Srbija je za sada od novca koji je odobrila EU kupila 75 respiratora, koji još nisu dopremljeni u našu zemlju, ali su kupljeni i plaćeni”, izjavila je danas ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović objašnjavajući da još uvek nisu dopremljeni zbog brojnih ograničenja, kao i izvoznih restrikcija u pojedinim zemljama.

Joksimović je rekla da je od prvog dana krize, koja je izazvana epidemijom koronavirusa, u kontaktu sa predstavnicama EU i da je zatražila da se prenamene sredstva koja nismo potrošili iz IPA fondova.

Kako je navela, evropski komesar za susedstvo i pregovore o proširenju Oliver Varhelji odmah je odobrio da se prenameni 93,4 miliona evra za pomoć našoj zemlji, od čega 15 miliona evra direktno za medicinsku opremu, a ostatak za dan posle krize, odnosno za ekonomski opravak.

Kada je u pitanju novac koji smo dobili od EU za medicinsku opremu, Joksimović objašnjava da Srbija to prosledi implementacionom partneru – UNOPS-u, koji na tržištu medicinske opreme nastoji da sa svojim vezama i kontaktima nađe najpovoljniju opremu.

Kako dodaje, od kupljenih 75 respiratora jedan mali broj je stigao u Srbiju, a veruje da će sredinom aprila uspeti da se dopremi najveći broj tih respiratora.

– Kupljeni su, plaćeni, ali još nisu stigli i to nije samo problem Srbije, to je problem svuda na svetu. Trenutno je jagma na medicinskom tržištu, posebno respiratora koje svi traže i kupuju, dižu se cene, ali hoću da uverim građane da smo se angažovali na sve strane, kupujemo gde god možemo – ističe Joksimović.

Govoreći da je preostalih 78 miliona evra namenjen za oporavak posle krize, za ekonomske mere, Joksimović kaže da je Srbija donela određene mere, da su predsednik i resorni ministri predložili plan za oporavak, ali da bez oporavka EU i tržišta EU, teško ćemo se i mi oporaviti.

Kako ističe, to je zato što je EU naš najveći trgovinski partner i u tom smislu svi moramo da radimo zajedno.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here