Od pijace do milijardi

0

 

Bivši pijačni prodavac iz Plimuta ušao je na listu najbogatijih ljudi u Britaniji nakon što je u prošloj godini zaradio čak 695 miliona funti, piše "Indipendent".
Šezdesetdvogodišnji Kris Doson svojevremeno je napustio školu jer nije umeo dobro da čita i piše. Međutim, počevši od pijačne tezge na kojoj je prodavao satove za 8,99 funti, izgradio je trgovačko carstvo – diskontni lanac Rejndž – koji danas vredi čak 1,28 milijardi funti.

 

Doson je prvi diskont otvorio 1989. godine, nakon čega se proširio po jugoistoku Engleske. Danas poseduje 88 prodavnica u Engleskoj i Škotskoj. Objašnjavajući iznenadno povećanje svog bogatstva, Doson ističe da poseduje 100 odsto svoje kompanije, da nema dugova i da mu se tako sviđa.
On navodi da je kao dete retko išao u školu i da ju je napustio ne stekavši bilo kakvo znanje, i sa problemima u čitanju i pisanju. Ipak, trudio se da ne propušta nijedan četvrtak u školi, jer je tada imao časove tehničkog obrazovanja. Sa drugarima je organizovao neku vrstu sindikata i namerno su pravili loše radove, kako bi oni bili bačeni u smeće. Pošto je bio zadužen za pražnjenje kanti, uzimao je otpad i prodavao ga.
Nakon što je nastavnik otkrio šta Doson sve vreme radi, rekao mu je: "To je pogrešno, ali prokleto genijalno. Ili ćeš postati bogat ili ćeš završiti iza rešetaka."
Doson danas vozi rols-rojsa sa registarskim oznakama "De11 Bodž", kao omaž Del Boju, glavnom junaku serije "Mućke", koja mu je jedna od omiljenih.

Obara rekorde
– Poslat sam na ovu planetu da zarađujem novac, i počinjem da mislim o tome od trenutka kada se probudim. Biznis je kao sport, tu si da pobediš, da obaraš rekorde, svaki put – kaže Doson.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here