Od ponedeljka azil u Belgiji tražila 31 osoba

0

 

U januaru je azil tražilo 58 osoba, u februaru 330, u ponedeljak 19, a utorak do 14 časova 12 osoba. Ambasadorka Belgije Deniz de Hauere kaže da je u februaru došlo do "neverovatnog“ porasta broja azilanata.

 

"To je veliki problem i iznenađenje za Belgiju, jer ne znamo šta da radimo s tolikim brojem ljudi. Osnovno je pitanje zašto oni traže azil“, kaže De Hauer .

Ona je dodala da ambasada u saradnji sa srpskim institucijama pokušava da utvrdi razloge tolikog broja građana Srbije koji dolaze u Belgiju i da se nada brzom rešenju problema. Prema njenim rečima, Belgija ne može da pruži utočište tolikom broju ljudi.

"Uvek smo spremni da pomognemo građanima zemalja zahvaćenih ratom, ali o tome se u slučaju Srbije svakako ne radi“, kaže ona.

"Odlučili smo da svim tim osobama, srpskim državljanima, objasnimo da postoji mogućnost da odluka o njihovom azilu bude negativna. Posle meseci čekanja, što podrazumeva trošak vremena i novca, odluka naših vlasti može da bude negativna i oni će morati da se vrate u Srbiju. Mi smo svakako spremni da im, u skladu s međunarodnim pravom, omogućimo povratak“, navodi De Hauere za "Danas“.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here