pixabay

Skriveni donatori dali su više od 90 miliona dolara ovdašnjim političkim partijama u izbornoj godini, pokazuje nova analiza.

Studija Centra za javni integritet, objavljena prošle nedelje, pokazuje da je skoro četvrtina prihoda od 91,32 miliona dolara bila skrivena od pogleda javnosti u 2021/22.

Izvor novca je uglavnom nedostupan javnosti gde su donacije manje od 14.500 dolara, što je prag za otkrivanje podataka Australijske izborne komisije u 2021/22, čak i ako jedan donator podeli veću donaciju na više rata ispod tog iznosa.

Korporacije koje političkim partijama plaćaju značajne sume kao članstvo u njihovim poslovnim forumima, uključujući Australijsku poslovnu mrežu liberala i Poslovni forum laburista, takođe, nisu obavezne da javno objavljuju svoje uplate.

Iznos novca koji je dat strankama u izbornoj 2021/22. znatno je veći u odnosu na prethodnih 12 meseci, kada je izvor sredstava od 68,26 miliona dolara bio nepoznat.

Analiza pokazuje da je 1,53 milijarde dolara ovog novca dato strankama od 1998/99.

Analiza će izvršiti dodatni pritisak na vladu da nastavi sa obećanim reformama otkrivanja donacija, koje bi smanjile prag za otkrivanje podataka sa trenutnog nivoa od 15.200 dolara na 1.000 dolara.

Potreba za reformom dodatno je naglašena izveštajem u novinama “Najn“, prošle nedelje, da je kockarski gigant Sportsbet platio 8.960 dolara za večeru kako bi podržao izbornu kampanju ministarke komunikacija Mišel Roulend u martu, a zatim donirao 10.000 dolara neposredno pre izbora.

Profesor prava Univerziteta u Melburnu, Džu-Čeng Tem, član odbora Centra za javni integritet, kaže da je potreba za reformom hitna.

– Ne otkrivanje izvora donacija omogućava milionima da prođu kroz sistem neotkriveno. Hitno moramo da proširimo definiciju donacije i smanjimo prag za otkrivanje podataka na 1.000 dolara – istakao je on.

Zatvor u slučaju prekršaja?!

Bivši liberalni ministar Novog Južnog Velsa, Majkl Jabsli, nekada ključna ličnost u prikupljanju sredstava, koja je od tada pozivala na reforme otkrivanja podataka, kaže da svako spuštanje praga za otkrivanje podataka mora biti praćeno strožim sprovođenjem.

On se čak založio i da se prag za prijavljivanje snizi na 200 dolara, a da se zapreti zatvorskom kaznom u slučaju prekršaja.

Donatori – hoteli i igre na sreću

Analiza podataka o donacijama koju je sproveo Centar za javni integritet otkriva stepen do kojeg je industrija hotela i igara “upumpala novac“ u laburiste i Koaliciju.

Od 1998/99. do 2020/21, industrija hotela je donirala 15,2 miliona dolara, a industrija igara 8,6 miliona, dok su najveći donatori Australijsko udruženje hotela, Tabcorp, ClubsNSW i Crown.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here