Od Turaka odbranio varoš

0

Bunar u porti lozničkog hrama

Porta lozničke stare crkve Pokrova Presvete Bogorodice bogatija je za bunar koji je iskopan i uređen u čast vojvode Antonija Ante Bogićevića koji je 1810. godine u lozničkom šancu sa 1.200 ustanika herojski odbranio varoš od Turaka.
Bunar vojvode Antonija urađen je uz podršku velikih dobrotvora SPC Dragutina Pantelića i Milana Jevtića naših poslovnih ljudi u Rusiji. Oni su pre nekoliko godina poklonili zvona za novu crkvu na Lagatoru, a lani su starom hramu povodom 140 godina njegove gradnje darovali vitraž od sedam kvadratnih metara sa ikonom Pokrova Presvete Bogorodice, postavljen iznad ulaznih vrata. Porta hrama je pored amfiteatra, spomenika guslaru Filipu Višnjiću, kapelice u kojoj su posmrtni ostaci lozničkog vojvode Ante Bogićevića, česme koju je darivao Lozničanin Dobrivoje Živković Žabin, sada ima i bunar.
Inače, prema zapisima iz tog doba u vreme Boja na Loznici na uzvišenju gde se danas nalazi stara crkva bili su šančevi sa kojih su ustanici branili varoš, a u sredini utvrđenja bunar. Opsada Loznice trajala je 12 dana, a presudne borbe vođene su 5. i 6. oktobra 1810, kada su ustanici predvođeni Karađorđem ostvarili jednu od najvažnijih pobeda u Prvom srpskom ustanku. Posle prohujalih vekova u porti je ponovo bunar, na kome će narednih dana sa zadnje strane biti postavljen i prigodan mozaik.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here