Kosovo online
Hašim Tači

Predsednik Komisije Vlade Srbije za nestala lica Veljko Odalović izjavio je danas, uoči početka suđenja Hašimu Tačiju, nekadašnjem predsedniku prištinskih institucija i jednom od vođa tzv. OVK-a, da je zločina bilo mnogo više nego što je obuhvaćeno optužnicom.

Odalović je za RTS rekao da je velika odgovornost i veliki teret na tribunalu da obezbedi zaštitu svedoka.

Suđenje Tačiju i još trojici optuženih pripadnika iste grupe za zločine nad Albancima, Srbima i Romima na Kosovu i Metohiji i u Albaniji 1998. i 1999. godine, počinje 3. aprila, a Odalović ističe da je sa aspekta nestalih lica važno da je tu reč o 43 ilegalna zatvora koja su evidentirana, a za koje je i ovom optužnicom potvrđeno da su postojali.

– Inače, 145 ih je ukupno bilo, to su međunarodni zvaničnici istakli, na prostoru Kosova i Metohije. Veliki broj onih koje mi danas tražimo bio je u tim zatvorima. Veliki broj je nažalost ubijen. Izvesno je da je jedan broj transportovan u Albaniju. O tome govori i film koji je nedavno na jedan dobar način ekranizovao nešto što je bila velika tema, o kojoj se mnogo pričalo, a malo znalo – naglasio je Odalović.

Kada je reč o onome što se dešavalo sa “žutom kućom”, Odalović kaže da su optužnicom obuhvaćeni i neki logori u Albaniji i da tu ima dosta prostora ako bude spremnosti i prikupljenih dokaza.

Odalović je rekao da je problem ono što smo videli u nekim suđenjima, odnosno, kako je naveo, u pokušajima suđenja liderima i pripadnicima takozvane OVK – da su svedoci koji su evidentno bili spremni i postojali nestajali.

– Mnogi su odustajali, ali je najveći broj nestao – podsetio je Odalović i naglasio da je zato velika odgovornost i veliki teret na tribunalu da prvo obezbedi zaštitu svedoka i njihovo pojavljivanje i svedočenje.

Ocenio je da je u optužnici najmanji fokus bio na utvrđivanju odgovornosti za ubijene Srbe, preneo je Tanjug.

Iznenadio ga je, dodaje, Isa Mustafa, koji je, kako ocenjuje, jedan od umerenih političara u Prištini, a koji je pričao o “epopeji OVK-a”.

– Ta takozvana Oslobodilačka vojska Kosova je bukvalno razorila Demokratski savez Kosova. Mnogi istaknuti članovi su ubijeni – navodi Odalović.

Kada je reč o protestima koji su zakazani u Hagu i Prištini, Odalović smatra da bi bilo neodgovorno od strane suda da podlegne takvim pritiscima.

Odalović je naglasio jednu, kako kaže, veliku nepoznanicu koju Priština uporno prikriva, a to je da je Beograd predao Prištini 2.417 dokumenata u traženju nestalih lica.

– Dakle, porodice Albanaca moraju da znaju – 2.417 dokumenata iz arhiva naših organa i institucija, do sada 99 odsto identifikovanih ili pronađenih žrtava su na bazi naših informacija. Mi ni jednu informaciju od Prištine nismo dobili. Oni negiraju postojanje arhive OVK – pojasnio je Odalović.

Osvrćući se na kampanju za bojkot srpske robe na KiM, Odalović je ocenio da je to pokušaj još jedne manipulacije u Prištini i istakao da taj bojkot neće uspeti, jer ide direktno na štetu Albanaca.

– Bojkot srpske robe znači da oni neće imati pristup proizvodima na kojima su odrasli – zaključio je Odalović.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here