Youtube/RTRS vijesti
CIK proglasio rezultate izbora u RS

Apelaciono veće Suda BiH odbilo je žalbu opozicionih stranaka iz Republike Srpske da budu poništeni izbori za predsednika i potpredsednike Republike Srpske čime su stečeni svi uslovi da Centralna izborna komisija objavi potvrđene rezultate izbora održanih 2. oktobra, što je juče i učinjeno.

CIK je tako ispoštovao zakonski rok od mesec dana, a juče su počeli da teku rokovi za formiranje novih organa vlasti. Prema zakonu, u roku od 15 dana biće konstituisano novo Predsedništvo BiH u kojem će u naredne četiri godine sedeti Željka Cvijanović, Željko Komšić i Denis Bećirović. Isti rok predviđen je i za održavanje konstitutivne sednice Narodne skupštine Republike Srpske. Sednicu saziva predsednik parlamenta iz odlazećeg saziva, a na toj sednici zakletvu bi trebalo da polože novi predsednik Srpske Milorad Dodik te potpredsednici Davor Pranjić i Ćamil Duraković. Posle konstitutivne sednice republičkog parlamenta vrlo brzo bi trebalo da usledi i izbor delegata u Veće naroda RS i Dom naroda Parlamenta BiH. Formiranje nove Vlade Republike Srpske očekuje se do kraja godine, a dosadašnji premijer Radovan Višković najozbiljniji je kandidat za novi mandat.

Rok za konstituisanje Predstavničkog doma Parlamenta BiH je 30 dana od objavljivanja potvrđenih izbornih rezultata. Kad će biti formiran novi Savet ministara BiH danas niko u zemlji sa sigurnošću ne može da kaže, niti se usuđuje da prognozira, ali sasvim je realno da taj posao potraje mesecima, a možda i duže od godinu.